Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

A drónoknak épít hálózatot a Huawei

A Huawei Wireless X Labs bejelentette a Digitális Égbolt (Digital Sky Initiative) kezdeményezést, amelynek elsődleges célja az alacsony légtér hálózati lefedettségének növelése.

A vállalat ezzel kívánja ösztönözni a drónalkalmazások fejlesztését és az alacsony légtér digitális gazdaságának megteremtését. A Huawei szerint azok a drónok, amelyek mobil kommunikációs hálózatokra kapcsoltak, jobban repülnek, hatékonyabban dolgoznak, és ésszerűbben ki tudják használni a légteret. A kezdeményezés első lépése, hogy fejlett tesztkörnyezetet teremtsen a drónalkalmazásoknak a 300 méter alatti légtérben.

A Huawei Digital Sky projektje a drónok hálózatokba kapcsolásának lehetőségeit helyezi a középpontba. „A hagyományosan földön zajló tevékenységek közül egyre több történik már a levegőben”, mondta Zhou Yuefeng, a Huawei Wireless Network Product Line CMO-ja. „Hamarosan valóban utazhatunk repülő taxikkal. A drónok és mobilhálózatok kombinációja újradefiniálja a légteret, megváltoztatja, hogyan utazunk, vásárlunk és alkotunk. Azonban a jelenlegi távközlési állomásokat arra tervezték, hogy a földön lévő embereket és tárgyakat szolgálják. Az alacsony légtér drónjait jelenleg visszatükrözött jelzések és melléknyalábok segítik. Ennek eredményeképp a drónok súlyos jelzavarokkal küzdenek – emelte ki a szakember.

Zhou szerint a jelenlegi hálózat csupán néhány drónalkalmazást támogat a 120 méter alatti légtérben, a hálózat kiépítése pedig az első lépés az innováció felé. A Digitális Égbolt Kezdeményezés célja a lefedettség biztosítása a 300 méter alatti légtérben, és hogy fejlett tesztkörnyezetet teremtsen a drónalkalmazásoknak. A kezdeményezés támogatja továbbá a rossz ráláthatóságú (NLOS) repülésirányítási verifikációt is, és a nagymennyiségű adatátvitelt annak érdekében, hogy létrejöhessen az alacsony légterű digitalizált gazdaság – fejtette ki Zhou Yuefeng.

A technológiai hátteret és a gördülékeny kommunikációt az eszközök és irányítójuk között az 5G használata jelenti. Az új, ultramagas sávszélességgel, rendkívül alacsony késési/várakozási idővel, magas szintű megbízhatósággal és széles lefedettséggel rendelkező hálózat több képességgel látja el a drónokat, így biztosítva az intelligens légi közlekedés-irányítás lehetőségét, míg az újonnan létrehozott digitális légtér átalakítja a városokat.

A Digitális Égbolt Kezdeményezés három lépésből áll. Az első lépés (2017 és 2018) célja, teszthelyek kiépítése drónalkalmazások számára, valamint a mobilhálózat-alapú ügyvitel szabványosításának népszerűsítése. A második lépésben (2019 és 2020) szükség lesz éles tesztekre, itt cél a kereskedelmi használat beindítása (legalább öt országban). A harmadik lépés (2020-tól) célja az alacsony légterű digitális hálózatok tömeges kereskedelmi használata, és hálózati lefedettség biztosítása az alacsony légtér legalább 30 százalékában.

A Huawei Wireless X Labs a technológia gazdasági alkalmazhatósága érdekében létrehozta szakmai egyeztető fórumát, a Digital Sky Special Interest Group-ot, amely kormányokat, operátorokat, drónkereskedőket, iparági szervezeteket és egyéb fogyasztókat foglal magában. Idén októberben már létrejött a világ első Digital Sky Hub-ja is Sanghaj-ban a drón tesztállomások létrehozására irányuló közös törekvések bátorítása. A Huawei tervei szerint 2018-ban további technológiai fejlesztő központok létesülnek majd, többek között Európában, Kanadában és Koreában is.

www.huawei.com

www.huawei.hu

Hirdetés

További cikkek a témában