Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Az igus motion plastics megoldásai már a levegőben is hódítanak

A FitoStinger drónban az igus motion plastics többféle forradalmian új alkatrésze is megtalálható; a szénszálas drylin vezetősín, az igubal állócsapágy és az e-chain enegialánc, amelyek könnyűvé teszik a szerkezetet.

 A növényvédő szerek pontos célba juttatása gyakran jelent problémát, főleg azokon a helyeken, ahol fontos, hogy a szerből ne kerüljön a környező területekre. A FitoStinger drónt pontosan az ilyen feladatok ellátására fejlesztették ki. A repülőeszköz meglepően kis súlyú, hiszen az igus motion plastics megoldásait alkalmazták rajta, többek között például a kifejezetten könnyű, szénszálas felépítésű drylin lineáris vezetőt.

A FitoStinger drónt a spanyol TSA Center fejlesztette ki. A drón kitolható karral van ellátva, amelynek feladata a növényvédő szerek precíz célbajuttatása permetezéssel. Ahhoz, hogy mindig pontosan csak az érintett területre kerüljön a szerből, a drónnak masszív felépítésűnek, ugyanakkor könnyűnek is kell lennie. A motion plastics műanyagok és a lineáris vezetők nemzetközi szakértője, az igus, ennél a rendszernél egy kifejezetten könnyű, szénszálból készített vezetősínt, valamint az azon futó, tömör műanyagbők előállított szán mellett tette le a voksot. A szerkezetben alkalmazott anyag megfelelően szilárd és erős, ugyanakkor kivételesen könnyű is. Emiatt lényegesen kisebb hajtóerő is elegendő a drón mozgatásához, amely ennek köszönhetően kifejezetten jól manőverezhető a levegőben. A hibamentesen működő drón egyik alapfeltétele, hogy a vezetett kábelek és csövek a különféle mozgások, pl. döntés, forgatás stb. közben sehol ne akadjanak bele más alkatrészekbe. A páratlan működési megbízhatóságot az E2 sorozatú mikroméretű energialánc és az igubal állócsapágy szavatolja.

 igus motion plastics

A motion plastics megoldások hatékonyan segítik a drónok használatát

Az igus siklócsapágyait nemcsak a növényvédő szerek precíz célbajuttatására szolgáló FitoStinger drónban, hanem légifényképezéshez, kárfelméréshez és áruszállításhoz használt drónokban is széles körben alkalmazzák. A műanyag alkatrészek fémcsapágyakkal szembeni előnyei vitathatatlanok: ezek bizonyultak ezidáig a legideálisabb választásnak a drónok összetett mozgást végző elemeihez, masszív kialakításúak, a szabadban is megbízhatóan alkalmazhatók, ezzel párhuzamosan viszont könnyűek, és sem kenni, sem pedig karbantartani nem kell őket.

Az idei manus-díjra összesen 541 pályaművel neveztek, és természetesen köztük volt a FitoStinger drón is. Az 5000 eurós fődíjjal jutalmazott versenyen a legkülönfélébb siklócsapágyak vesznek részt. A 2017-es manus-díjért folyó versenyről, a résztvevőkről és a nyertesekről a www.igus.hu/manus oldalon olvashat bővebben.

www.igus.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában