Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Hydro lubricants – a jövő kenőanyaga

Energiahatékony, fenntarható, nem ártalmas kenőanyag

Mi történne, ha az ipari hajtóművek vagy a gépjármű sebességváltók karbantartása egyszerűen vezetékes vízzel való feltöltésből állna? Ha a kenőanyagok szennyező hatását ki lehetne küszöbölni problémamentesen tiszta víz alkalmazásával?

Az ipari üzemekben nem csak ezek a munkafolyamatok lennének biztonságosabbak és tisztábbak, de minden gond a kenőanyagok fenntarthatóságával kapcsolatban egy varázsütésre eloszlana.  Ez a gondolat állt a Klüber Lubrication fejlesztőinek koncepciója mögött, amely a speciális kenőanyagok jövőjét forradalmasítja. A tribológiai szakértőknek sikerült olyan homogén szerkezetű kenőanyagokat kifejleszteniük, amelyek funkcionálisan vizet tartamaznak: ez lett a Hydro Lubricants, azaz a hidro kenőanyagok.

“Összehasonlítva a jelen olajbázisú kenőanyagaival a víz számos használati előnyt nyújt: fenntarható, globálisan elérhető, nem mérgező és nem gyúlékony” – magyarázza Dr. Stefan Seemeyer, a Klüber Lubrication Kutatás és Termékfejlesztés vezetője. “Mint kenőanyag, eddig korlátozott használati lehetőséggel rendelkezett, mivel a víz bizonyos fizikai és biológiai korlátoknak van alárendelve, mint pl. a párolgás, a fagyáspont, az oxidáció és a mikrobiológiai organizmusok növekedése. A kenőanyagban adalékok segítségével, vagy a (hidro-) összetevőt érintő műszaki megoldásokkal viszont ezeket a határokat ki lehet terjeszteni, és a víz-specifikus jellemzőket előnyösen alkalmazhatóvá lehet tenni.  Sőt, a vízbázisú termékkoncepcióval képesek voltunk annyira csökkenteni a súrlódást, hogy elegendően messze jussunk ahhoz, hogy a “szuperkenőképesség” tartomány már csak karnyújtásnyira legyen tőlünk.”

A víz-specifikus jellemzők ugyancsak biztosítanak olyan előnyösen kihasználható műszaki megoldásokat, amely magából az összetevőből adódik. Például az elpárolgott vízet a rendszerben lehet tartani mint zárt komponest, és még hűtési feladatra is alkalmazható.  Más megközelítésből kiaknázható a víz azon kézenfekvő tulajdonsága, hogy elektromos vezető és hűtőfolyadék.  Ez teljesen új lehetőségeket nyit meg számos alkalmazhatóság esetében, nem utolsósorban az e-mobiltás terén.

“A jövő speciális kenőanyagának ezideig ismeretlen kihívásokat kell megoldania” – magyarázza Michaela Wiesböck, a Klüber Lubrication Kutatás és Termékfejlesztés Osztály csoportvezetője.”Egyre tisztábban megfogalmazódik az igény az olyan egyre szigorúbb elvárásoknak, mint a teljesítőképesség, energiahatékonyság és biológiai összeférhetőség megfelelő kenőanyagokra, másrészről a fosszilis nyersanyagok kimerülése kapcsán az olyan innovatív kenőanyag koncepciókra, amelyek teljesen megújúló nyersanyagokra épülnek.”

A Hydro Lubrication technológia  jelenleg a Klüberplus C 2 sorozat esetében kerül alkalmazásra.  Ebben a szállítószalag kenőanyagban a víz és a vízoldható olaj megoldás biztosítja a nagyon pontos adagolhatóságot, ezzel csökkentve a meghibásodások előfordulását a termelésben.  Ez azt jelenti, hogy a Hydro Lubrication technológia éppen most kezdi felfedezni a benne rejlő lehetőségeket. Az ipar különböző területein partnereivel együttműködve a Klüber Lubrication jelenleg hajtómű egységek, csapágyak, láncok és egyéb gépelemek Hydro Lubricants alkalmazásán dolgozik.

www.klueber.com/en/lubricants/hydro-lubricants/

Hirdetés

További cikkek a témában