Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Nagyteljesítményű műanyag csapágy a kerékpárban

25 műanyag csapágy egyetlen hegyikerékpárban – az igus kerékpár a legmostohább körülmények között is megbízható sokoldalúságot tanúsít 

A kerékpár a mindennapokban, aszfaltozott utakon, valamint a szabadban, sportfelszerelésként is népszerű közlekedési eszköznek számít. A szabadban nemcsak a por, a szennyeződések és a nedvesség veszi igénybe a kerékpár alkatrészeit, hanem az egyenetlen talaj is. A 2017-es Eurobike-on az igus bemutatta csapágyainak tartósságát – és ezáltal a kerékpáriparág legsokszínűbb megoldásait – az egyedi igus karbonkerékpárral, amely 25 iglidur csapággyal van felszerelve, amelyek már más felhasználási körülmények között is helytálltak.  

Egyenetlen terep, eső, szennyeződések, por és sok sár: a nagyratörő hegyi kerékpárosok tudják, hogy ezekkel kell szembenézniük. Mint ahogy azt is megtapasztalták, hogy hosszú, rázós túrák után fájó izmoktól és ízületektől szenvednek. A kerékpár is nagy terhelésnek van kitéve. Az egyes alkatrészekre nehezedő terhelés és nyomás hatalmas. Az ezen behatásokkal szembeni ellenállás és a hosszú élettartam biztosításában fontos szerepet játszanak a kerékpár alkatrészeinek anyagi tulajdonságai. A „motion plastics” termékek gyártása terén specialistának számító igus iglidur csapágyai számos kerékpáros alkalmazásban bizonyítottak már, például a villás felfüggesztések, állítható magasságú nyeregrudak, lengéscsillapítók, pedálok vagy a váltók területén. Az igus most bemutatja, hogy milyen lehetőségeket hordoz magában 25 csapágy alkalmazása egyetlen hegyikerékpárban: az igus kerékpárban, amely az igus csapágyak sokszínűségének és strapabíróságának egyértelmű bizonyítéka.

Takarítson meg súlyt, valamint növelje a karbantartási időközöket és az élettartamot

Az iglidur csapágyak könnyű, nagyteljesítményű műanyagokból készülnek, amelyek hozzájárulnak a súlycsökkentéshez. A tribológiailag optimalizált tulajdonságok csökkentik a kopás mértékét és így növelik az üzemidőt és élettartamot. A csapágyak továbbá ellenállnak a környezeti befolyásoknak, például a szennyeződéseknek, pornak és nedvességnek, mivel kenésmentesek, és így nehezebben szennyeződnek be. Ez a karbantartás gyakoriságát és a karbantartással kapcsolatos tevékenységek mennyiségét is csökkenti. Végül, de nem utolsó sorban a fém csapágyaknál költséghatékonyabbak és jobban ellenállnak a rájuk nehezedő terhelésnek és nyomásnak. Az igus „dry-tech” technológiájú, nagyteljesítményű műanyagainak köszönhetően a súly, a karbantartás és az ár tekintetében is megtakarításokra tehet szert.

Képünkön a 2017-es Eurobike – egyedi karbonkerékpár 25 iglidur csapággyal.

www.igus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában