Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Európa legnagyobb akkumulátorgyára

Az ABB és a Northvolt széles körű együttműködési megállapodást írt alá, mely alapján az ABB termékeket és szolgáltatásokat szállít a Northvolt korszerű, lítiumion-akkumulátorgyára számára.

A Northvolt Európa legnagyobb és legkorszerűbb lítiumion-akkumulátorgyárát tervezi felépíteni Svédországban. Az ABB ipari automatizálási szaktudását felhasználó gyár, amely egyetlen átfogó megoldásba integrálja a robotikát, a gép- és gyárautomatizálást, az energetikai rendszereket és az ABB AbilityTM-t, azaz az ABB egységes, iparágakon átnyúló digitális kínálatát, kiváló minőségű és igényre szabható akkumulátorokat szállít az autógyártásban és más fontos iparágakban működő európai vevőinek.  A gyár várhatóan 2020-ban kezdi meg a termelést. A kísérleti gyártósor már 2019-ben elindulhat. A gyártósorral a Northvolt folyamatosan optimalizálja és fejleszti majd a termékeket és a folyamatokat.

„Nagy örömmel támogatjuk a Northvolt projektjét, amely az ABB egyik szülőhazájában építi fel a jövő akkumulátorgyárát” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója. „Ez az egyedülállóan integrált gyár kiválóan bizonyítja majd az ABB-nek az ipari automatizálásban és az intelligens villamos rendszerek terén kivívott vezető pozícióját, és szerepet játszik az intelligensebb, zöldebb energiatárolási megoldások iránti igények kielégítésében.”

Európa legnagyobb akkumulátorgyára

Az energetikai forradalom lendületet adott a megújuló energiaforrások hasznosításának, és csökkentette a fosszilis energiahordozóktól való függést.  A villamos rendszerek alkalmazása és az energiatárolás kulcsfontosságú a karbonsemleges társadalom megteremtéséhez.  Az e-mobilitás térnyerése önmagában jelentősen megnöveli majd az akkumulátorok iránti keresletet.  Az energiatárolási képesség szintén döntő fontosságú, hogy a világ energiatermelését és -elosztását fokozatosan függetlenítsük a fosszilis energiahordozóktól.

„A világ gyors ütemben halad a villamos rendszerek széles körű kiépítése és alkalmazása felé. Európa legnagyobb, legkorszerűbb lítiumion-akkumulátorgyárának felépítésével, amely a világ legzöldebb akkumulátorait állítja majd elő, mi is ezt az átállási folyamatot kívánjuk segíteni.  Az ABB élen jár a villamos rendszerek és termékek gyártásában, így nagy öröm számunkra, hogy stratégia partnerként, kiemelt beszállítóként és befektetőként támogatja munkánkat” – mondta Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója.

Az ABB által szállítandó termékek és szolgáltatások körébe beletartozik egy teljes körűen integrált robotikai, automatizálási és energetikai megoldás is.  Az integrált megoldás az ABB iparágvezető elosztott folyamatirányító rendszerét, az ABB AbilityTM System 800xA-t, és fejlett digitális megoldásokat (pl. ABB AbilityTM Manufacturing Operatívon Management) foglal magába. Az ABB legkorszerűbb termékeinek és megoldásainak köszönhetően a gyár a negyedik ipari forradalom jelentős vívmányaival rendelkezik majd.

A két partner technológiai együttműködésben állapodott meg. Együttműködésük célja az innováció támogatása az akkumulátortechnológiában, különösen a gyártási platform-, a cella- és a modultervezés, valamint az akkumulátor teljesítmény fejlesztése terén.  Különösen szoros együttműködést terveznek a mobil és beépített alkalmazásokhoz tervezett akkumulátorok fejlesztésében, de a kooperáció kiterjed az akkumulátorok lehetséges beszerzésére is.

„A Northvolttal való együttműködésnek köszönhetően nagyszerű lehetőség nyílik, hogy környezetbarát megoldásokat fejlesszünk a közüzemi szolgáltatók, az ipar, az infrastrukturális ágazat és a közlekedés számára. A két cég együttműködési megállapodása számunkra és ügyfeleink számára is mérföldkőnek számít azon célunk szempontjából, hogy megszüntessük a társadalom – különösen a svéd társadalom – függőségét a fosszilis energiahordozóktól” – mondta Johan Söderström, az ABB Sweden ügyvezető igazgatója.

http://new.abb.com/hu

Hirdetés

További cikkek a témában