Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Mesterséges intelligencia labort hozott létre az IBM és az MIT

Az IBM MIT együttműködés alapja a mesterséges intelligencia, ami egy rendkívül sokoldalú terület, melyben egyesül a technológia, pszichológia és filozófia is.

Az utóbbi években több előrelépés is született a területen, a legutóbbi nagy sikere Elon Musk OpenAI-jának volt, amikor egy online multiplayer játékban (ami Musk elmondása szerint messze komplexebb, mint a kínai go) sikerült a profi játékosokat megtéveszteni.

Legutóbb Vlagyimir Putyin szólalt meg a témában, amire Musk is reagált. Az orosz elnök lényegében azt vélte látni, hogy a jövőben az lehet az uralkodó hatalom, akinek a legjobb MI van a kezében, Musk pedig ezt némiképp alátámasztotta azzal a sötét víziójával, hogy a harmadik világháborút a mesterséges intelligencia fogja elindítani. Mindezek ellenére, és sokkal mélyebb filozófiai és pszichológiai viták mellett határozottan érdemes a területtel foglalkozni, nem feledve azt, hogy a legfontosabb szempont, hogy ne szabadulhasson el, és ne veszélyeztesse az embereket.

Az IBM MIT együttműködés keretében éppen most nyitottak meg egy közös laboratóriumot, amit arra terveztek, hogy az MI területén érjenek el hatalmas áttöréseket a következő tíz év alatt. A programot az IBM 240 millió dollárral támogatja, tíz éven keresztül, ami az egyik legnagyobb támogatás, amit egyetem egy magánvállalattól valaha kapott.

IBM MIT együttműködés

Az MIT-IBM Watson MI Laboratórium messze az MIT legnagyobb ehhez hasonló projektje. Az elmondottak alapján a labor az MI fejlesztésén fog dolgozni, de az egyik meghatározó irányvonal, hogy közhasznú rendszerekben is használható fejlesztéseket végezzenek.

A bejelentésben közölték, hogy a labor négy alapvető területen fog kutatásokat végezni: MI algoritmusok fejlesztése, MI ipar fejlesztése, az AI hardveres támogatásának vizsgálata, végül pedig azt vizsgálják majd, hogy az MI milyen gazdasági és társadalmi előnyöket nyújthat az embereknek a világon.

“Az alkalmazhatóságot tekintve vannak egészen konkrét céljaink is, például hogy a mostaninál sokkal előbb kimutathassuk a rákot az emberekben.” – magyarázta Anantha Chandrakasan, az MIT Shcool of Engineering dékánja.

A laboratórium mellett két nagyobb projektet indított el az MIT. Az egyik az “Engine” névre keresztelt startup részleg, ami az új szervezeteket vezeti be a specializált felszerelések és szolgáltatások világába. a Másik az MIT.nano, ami 2018-ban fog indulni, és egy új, 1.858 négyzetméteres épületben kap majd helyet, ahol kifejezetten a nanotechnológiával és nanotudománnyal fognak foglalkozni az MIT kutatói.

Forrás: http://newatlas.com/    http://www.tisztajovo.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában