Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Nincs több rendszerhiba: előre látható elhasználódás

Új moduljával az AVENTICS megbízható és értékes információkat biztosít a végfelhasználók számára rendszerük állapotáról és annak energiahatékonyságáról. Az idei évben bemutatkozó termék a PLC program módosítása nélkül, utólag is beépíthető. A modul előre feldolgozott üzeneteket küld meghatározott felhasználóknak és a központi IT-rendszereknek. Ez az információ csökkenti a gépállásidő kockázatát, hosszú távon pedig mérsékli a működési költségeket.

Egy egyszerű kérdés: „Mennyibe kerülhet egy vállalatnak a gépállásidő? És mennyire fontos, hogy egy ilyen esemény esélyét nagymértékben csökkentsük?” – tették fel a kérdést az AVENTICS-nél. Az egyedi pneumatika megoldások szakértőjeként erre talált a cég választ, és kifejlesztett egy terméket, amely érzékeli és jelenti a pneumatikus rendszerek elhasználódását, mielőtt az meghibásodáshoz vezetne. Az Ipar 4.0-hoz köthető új termék számos lehetőséget rejt egy olyan szegmensben, ahol a működési költségek és az idő kiemelten fontos szerepet töltenek be.

Működési adatok rögzítése már meglévő szenzor technológiával

Meglévő szenzorjeleket képes befogadni az SPM (Smart Pneumatics Monitor), a modul egy decentralizált helyen feldolgozza és felhasználja az adatokat, majd megbízható információt szolgáltat a gép állapotával kapcsolatban. Ezzel nem terheli meg a PLC-t és nagy sávszélességre sincs szüksége a szerverek felől. „A lökéscsillapítók a nem tervezett gépleállások egyik leggyakoribb okai – mondta el Hegymegi István, az AVENTICS Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. „A lökéscsillapító elhasználódásának megfigyelésére az SPM felbontja a végállásérzékelő jeleit, hogy értékelje a csillapítási szakaszt. A ciklusidő változásai alapján egy hengerütemben – ami a milliszekundum szintjén mozog – a rendszer észlelni tudja, ahogy a lökéscsillapító hatékonysága csökken az üzemi élettartama alatt” – tette hozzá.

Aventics modul

A friss modul nem csak a kopás mértékét figyeli meg, hanem emellett az aktuális energiafelhasználást is. A felhasználók hamar intézkedéseket tehetnek az optimalizálásra, ezzel megfelelve az EU Energiahatékonysági Irányelv által megszabott követelményeknek. Tavaly óta minden több mint kétszázötven dolgozót foglalkoztató vállalat köteles elvégezni egy energetikai auditot, valamint bizonyítékot szolgáltatni hitelesített energiagazdálkodási rendszeréről az ISO 50001 szerint, vagy környezetvédelmi vezetési rendszeréről az EMAS felé.

Aventics pneumetikaAlgoritmusok elemzik az adatokat

Az AVENTICS által írt algoritmusok a vállalat sokrétű tapasztalatára alapozva belsőleg elemzik az adatokat, a kapott információt pedig hozzáférhetővé teszik. Ez általában integrált OPC-UA szerveren keresztül történik, de más kommunikációs megoldások is lehetségesek, mint például MQTT vagy felhő-csatlakozások. Előre meghatározott címzetteket lehet közvetlenül értesíteni e-mailben vagy akár SMS-ben.

Az állapotmegfigyelés, a működési státuszok összegyűjtése és előrejelzése a tervszerű megelőző karbantartás alapjai, ezek közvetlen előnyöket szolgáltatnak az IoT alkalmazásokat használó ügyfeleknek. Mivel előre tudják jelezni az elhasználódást, mielőtt az gépleállást okozna, lehetővé teszik a gépgyártók és felhasználók számára, hogy lényegesen növeljék állományuk rendelkezésre állási idejét. „Bárki maga is ki tudja számítani az SPM értékét új termékünk árának, illetve egynapi nem tervezett rendszerhiba költségének összehasonlításával” – vélekedik a vezető.

 

50 éve a pneumatika élvonalában

Idén 50 éve indult el a pneumatika gyártás az AVENTICS csoport egri üzemében. Az egyedi pneumatika megoldásokra specializálódott vállalat a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet arra, hogy vevőinek kínált alkalmazásaival a technológiai fejlődés élmezőnyében járjon. Ezért is vállalt a cég kulcsszerepet alapító tagként az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformban. Az Aventics Hungary Kft. elért eredményeit az is visszaigazolja, hogy az egri pneumatika üzem a közelmúltban egy a Nemzetgazdasági Minisztérium által is támogatott pályázaton elnyerte az “Év Gyára 2016” díjat.

Keresse az Aventics Hungary Kft. értékesítő mérnökeit, akik szívesen segítenek az Önök rendszeréhez illeszkedő legjobb megoldás kidolgozásában!

Aventics Hungary Kft.
ertekesites@aventics.com
+36 (36) 531-601
www.aventics.hu

 

További cikkek a témában