Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Innovatív Smart Factory megoldásaival készül az Okuma az idei hannoveri EMO-ra

Az idén 120. születésnapját ünneplő Okuma izgalmas újdonságaival kétségkívül nagy figyelemre számíthat a szeptemberi EMO Hannover kiállításon. A világ vezető fémfeldolgozó ipari szakkiállításán bemutatott innovatív Okuma gépekről és technológiákról Mátyás Jánost, a vállalat hazai képviseletét ellátó Smartus Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Mátyás János: Idén az új Smart Factory – okos gyár – megoldásainkkal és a robotika integrálásának új formáival kívánjuk megismertetni a kiállítás résztvevőit. Bemutatjuk termékpalettánk zászlóshajóját, a LASER EX szériát, amely között találhatók a világ első „mindent egyben megmunkáló” gépei. Ezek a multitasking legmagasabb szintjét képviselő gépek egyesítik az esztergálást, a marást, a lézeres hőkezelési eljárásokat, illetve a korszerű lézeres és fémporos additív módszereket (Laser Metal Deposition). A nagy változatosságú, kis sorozatú termékek (high-mix, low-volume) gyártásánál bizonyulnak igazán hasznosnak.

Innovációs törekvéseink egyik fő mozgatórugója az egyedi igények kiszolgálása. Az új öttengelyes függőleges megmunkáló központunkat, az MU-S600V-t is ennek tükrében fejlesztettük ki. A gép lehetővé teszi a munkadarabok emberi beavatkozás nélküli mozgatását a különböző szerszámgépek között, ezáltal egy intelligens gyártósort alkot. Egyben nagyfokú rugalmasságot is biztosít, többek között egyszerűen és gyorsan lehet változtatni a gyártási szérianagyságot, illetve a munkadarab típusát.

Műszaki Magazin: Milyen további újdonságokat láthatunk az Okumától az EMO-n?

M.J.: A hannoveri EMO-n az Okuma célja, hogy az érdeklődők minél többet megtudjanak az intelligens technológiákról és az okos gyártás lehetőségeiről, vagyis az Okuma Ipar 4.0 kihívásaira adott válaszairól. Várjuk, hogy bemutathassuk újdonságainkat, mint például az OSP P300A vezérlőt, az OSP Suite kezelői felületet, az API-ra fejleszthető egyedi megoldásokat, a Machine Stus Monitor szoftvert, a 3D Virtual Monitor megmunkálás szimulációt, az ütközésvédelem gyakorlati alkalmazását, az automata szervó hangolást, a rezgésfelügyeleten alapuló Machining Navi-t, és az öttengelyes automata beállító rendszert.

MM: Hol találjuk az Okuma standot?

M.J.: A 27-es csarnokban a D20-as standon várjuk a látogatókat, ahol ezerötszáz négyzetméteren tizenhat gépet, közöttük nyolc újdonságot, valamint négy robotot mutatunk be. A gépeken folyó megmunkálást hat kamera kivetített képe teszi majd látványossá. Emellett, a központi színpadon előadások is lesznek az Okuma Smart Factory – okos gyár – megoldásairól, valamint a gépeken alkalmazható additív technológiákról.

MM: Az érdeklődőknek milyen részleteket tud még elárulni?

M.J.: Tematikus bemutatóink fő attrakciói a repülőgépipar számára kínált új megoldásaink, továbbá az intelligens technológiák alkalmazásai, az okos gyár és az okos gyártás lesznek.

Újdonságaink között megemlíteném még a nagy teljesítményű megmunkáláshoz kínált új szivattyú rotort (MULTUS B250), a tengely köszörülést a P300G vezérlős gépen (GA26Wx65), a menetkészítést Machining Navi L-g és Machining Navi T-g segítségével (GENOS L2000-e), a többoldalú megmunkálást okosan elvégző GENOS M560-at, az öttengelyes megmunkálásra ajánlott HyperMill-t esztergafunkció és Skiving segítségével (MU4000V-L +6APC), valamint a nagy méretű alkatrészek megmunkálását függőleges esztergán (V920EX +ATC).

Az additív megmunkálás napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő szegmense, ezen a területen is számos technológiai újdonságot kínálunk. Ilyenek:

  • a B-tengelyes esztergálás (MULTUS U3000),
  • a szuper multifunkciós megmunkálás: hőkezelés, kemény esztergálás, köszörülés (MULTUS U5000 LASER EX),
  • az öttengelyes teljesítmény marás – dinamikus szerszámterhelés felügyelet mellett (MU-10000H),
  • a kriogén technológiával történő titánium megmunkálás (MA-600H II),
  • az additív megmunkálás (MU-6300V-L LASER EX).

Az automatizálás területéről pedig kiemelném a kompakt hatoldali megmunkálást (MU-S600V) – öttengelyes gép a tömeggyártásban, a teljesen automatizált nagy sorozatú gyártást (LT2000EX +OGL5 II), a robot megoldást nagy változatosságú, kis sorozatú termelésre (LB3000 EX II – MYW+Robot) és a rugalmas automatizációt – a Coroturn Prime bemutatót (GENOS L3000-e +robot).

Mindenkit szeretettel várunk szeptember 18-23. között a hannoveri EMO kiállításon, a 27-es csarnokban a D20-as Okuma standon.

www.smartus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában