Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A DMG MORI tervei az EMO 2017-re

Digitálizáció, automatizáció, additív gyártás, technológiai lépéselőny és 8 világpremier. A gyártástechnológia jövője – innovatív gépek és integrált rendszerek a digitális gyárak számára. 

A DMG MORI a hannoveri EMO 2017 10,000 m²-es 2-es Hall-jában újfent bizonyítja vezető szerepét a fémmegmunkálás és digitálizáció terén. A cég a “Digitalizációs Út” vezérfonalával mutatja a jövő digitális gyára felé vezető utat, számos szoftver-, és adatközpontú termékkel és szolgáltatással.  

Továbbra is kiemelt szerepet kapnak az automatizált szerszámok és a kulcsrakész megoldások. Ugyanez vonatkozik az additív gyártásra is, ahol a DMG MORI megszakítás nélküli folyamatláncokat biztosít porfúvásos és porágyas technológiákkal. A DMG MORI specializált Technology Excellence Centerben demonstrálja az EMO ágazati megoldásait. Az ügyfeleket már a fejlesztés korai szakaszában bevonják a közös munkába és így fejlesztenek teljeskörű megoldásokat az repülőgépipari, autóipari, szerszámgyártó és orvosi ágazatok számára. 

A 8 világpremier között megtalálható a CTX 2500|700, mint a sikeres széria ötödik generációjának legelső darabja és egy új maró-esztergáló központ, az NTX 2500. A CLX 550 az európai univerzális esztergaközpontok sorozatát erősíti. A harmadik generációs CTV 250-el a vertikális esztergák kínálata bővül, és egy új, többorsós esztergálóközpont is bemutatásra kerül a MULTISPRINT 25-el és a MULTISPRINT 36-al. A marás területén két nagyméretű géppel bővül a DMG MORI portfóliója, a DMU 200 Gantry-vel és a DMU 340 Gantry-vel, illetve az NHX 6300 horizontális megmunkálóközpont második generációjával.

DMG MORI bemutatja a jövő digitális gyárait„Digitalizációs Út“: a DMG MORI számos szoftver-, és adatközpontú termékkel és szolgáltatással mutatja a jövő digitális gyára felé vezető utat.

A DMG MORI bemutatja a jövő digitális gyárait

A digitális átállás a szerszámgyártás ágazatában is egyre inkább jelen van. A CELOS és a “Digitalizációs Út” projektekkel a DMG MORI a digitális gyárhoz vezető utat kívánja mutatni, a CELOS gépektől a CELOS gyártásig. Az új CELOS verziókkal és termékekkel lehetővé válik a gyártási folyamat célzott megvalósítása. Az új CELOS applikációk, mint a “CELOS ÁLLAPOTELEMZŐ” vagy a “CELOS TELJESÍTMÉNYFIGYELŐ” közvetlenül a gépben segítik a munkafolyamatok optimalizációját. Az EMO-n az üzemi munka digitalizációja is a figyelem középpontjába kerül. Dr. Holger Rudzio, a DMG MORI Software Solutions ügyvezetője a következőt nyilatkozta: “Adatalapú digitalizációs modulok széles választékát mutatjuk be a “Digitalizációs Út” project keretrendszerén belül, többek között a terméktervezés és szerszámkezelés terén. Ezek a modulok kiegészítik egymást, vagy épp egymásra épülnek. A CELOS digitális gyár egymáshoz kapcsolódó megoldásaival lehetővé tesszük a KKV-k számára, hogy beléphessenek a digitalizált ipar területére.”

 

A CELOS digitális ökoszisztémája hozzáadott értéket képvisel a gyártástechnológiában

A DMG MORI az EMO-n mutatja be elsőként az integrált adat-alapú gyártási munkafolyamatait. A decentralizált gyártásvezérléshez fejlesztett adaptív CELOS tervező is Hannoverben kerül először bemutatásra. A CELOS Digital Tooling integrált szerszámkezelő rendszere a felhőtől a CAM-en és a szimuláción át a CNC vezérlőig terjed majd. Egy új mobil felhasználói interfész is bemutatásra kerül a CELOS proTAB-bal, amely elsőként nyitja meg a CELOS világát a versenytársak termékei és egyéb technológiák előtt, belefoglalva a manuális munkahelyeket is a gyártási láncba. A CELOS netBOX segítségével a gépek egyszerűen beágyazhatóak a magasabb szintű hálózati struktúrákba, mint például a biztonságos adatkezelést lehetővé tevő felhő-alapú platformok vagy a Dolgok Internete. Egyszóval a CELOS applikáció alapú vezérlő-, és kezelőfelületet fejleszt, hogy adatalapú, nagyteljesítményű tervező és vezérlőplatform lehessen majd a jövő digitális gyáraiban. A digitális szoftverek és szervizszolgáltatások egy átfogó ökoszisztémát képeznek majd, melyben az ügyfelek egyénileg és holisztikusan is alakíthatják majd a jövőjüket.

CELOS Állapotelemző és Teljesítményfigyelő applikációA CELOS Állapotelemző és Teljesítményfigyelő applikációival felügyelhetővé válnak a gép kritikus pontjai

 

A főbb szakterületek kibővítése

 A digitalizáció lenyűgöző lehetőségei mellett továbbra is a tervezés és a gyártás maradnak a DMG MORI főbb szakterületei. Ugyanakkor fontos a megszokott területek mellé újakat is bevonni, így az innovációs törekvések a digitalizációt, automatizációt, additív gyártást és a technológiai fejlesztéseket is érintik majd a hagyományos csúcstechnológiás gépek mellett.

Automatizáció – tökéletes koordinált automatizációs megoldások

Az automatizáció is a fejlesztések középpontjában áll. A DMG MORI nem titkolt célja, hogy a közeljövőben a széles és változatos portfóliójának minden gépét fel lehessen szerelni automatizációs kiegészítőkkel. A szerszámgépek és az automatizáció intelligens összekapcsolása kiemelten fontos, hogy az ügyfelek egyetlen forrásból beszerezhessék majd az automatizációs megoldásaikat. A jelenlegi ajánlatok közé tartozik a PH 150 Palettakezelő és a WH 3 Munkadarab-kezelő rendszer, melyeket az új VERTICO-val mutatnak majd be. Ezen felül a számos esztergagép is bővíthetővé válik majd a Robo2Go rugalmas automata robotjaival.

VERTIGO kialakítás

VERTIGO kialakítás

Az új VERTIGO kialakítással a DMG MORI több ágazat igényeit is kielégíti a költséghatékony és megbízható gyártást biztosító, tökéletesen koordinált automatizálási megoldásaival

 

Additív gyártás – komplex 3D alkatrészek porfúvásos vagy porágyas technológiával

A DMG MORI nagy sikerrel lépett be az additív gyártás piacára a porfúvásos lézeres felrakóhegesztéssel. A termékportfóliójuk most a porágyas szelektív lézersugaras olvasztással bővül. A DMG MORI egy tető alá hozza a legfőbb generatív gyártási folyamatokat, bizonyítva kompetenciáját a fémalkatrészek additív gyártása és utómunkája terén.

A LASERTEC 3D és a LASERTEC SLM szériák képviselik a DMG MORI jövőközpontú stratégiáját. Míg a LASERTEC 3D hybrid sikeresen ötvözi a lézeres felrakóhegesztést az öttengelyes marással, a LASERTEC SLM széria a porágyas szelektív lézersugaras olvasztásban bizonyít. “A két technológia tökéletesen kiegészíti egymást a portfóliónkban. Világszerte vannak bemutatótermeink az ügyfelek részére az Additív Technology Excellence Centerekben Bielefeld-ben, Pfronten-ben, Tokióban, Shanghai-ban és Chicago-ban” – nyilatkozta Patrick Diedrich, a Fejlett Technológiák divízió vezetője. Különösen a porágyas eljárást övezi nagy figyelem: “A fémalkatrészek additív gyártása terén ez a technológia fedi le a piac 80%-át”. A két eljárás legújabb fejlesztéseit az EMO-n a megszakítás nélküli folyamatláncba integrálva lehet majd megtekinteni.  

LASERTEC 3D

LASERTEC 3D

A DMG MORI teljeskörű szolgáltatóvá válik a fémalkatrészek additív gyártása terén a LASERTEC 3D és LASERTEC SLM szériával.

DMG MORI Technology Excellence Center

Az eredményes gyártás jellemzői az alacsony egységár, az automatizált eljárások és a nagyfokú hatékonyság. A fémmegmunkálási ágazat vezetőjeként a DMG MORI egyre gazdaságosabb CNC megoldások létrehozására törekszik, melyek lépéselőnyt biztosítanak az ügyfelek számára.

Ennek érdekében a szerszámgépgyártó holisztikus, alkalmazás-specifikus, kulcsrakész megoldásokat fejleszt és valósít meg a repüléstechnikai, autóipari, szerszámgyártó és orvosipari ágazatok számára a DMG MORI Technológiai Központokban. A DMG MORI szakértői a fejlesztés kezdetétől fogva részt vesznek az ügyfelek projektjeiben, így a DMG MORI fontos tapasztalatokat és átfogó tudást szerez a partnereivel együtt. Ezt a tudást aztán az új gépek, alkatrészek és kulcsrakész megoldások fejlesztésénél használják fel.

DMG MORI Repüléstechnikai Excellence Center

“Az ügyfeleink különösen olyan ágazatokban profitálhatnak a változatos technológiánkból és gépeinkből ahol sokféle anyaggal és alkatrésszel kell dolgozni. A hannover-i EMO-n be fogunk mutatni dinamikus horizontális megmunkáló központokat alumínium és CRP komponensekhez, duoBLOCk gépeket nagysebességű alumínium maráshoz és maró-esztergáló központokat integrált köszörülési funkcióval. Ezen felül be fogunk mutatni egy egyedi megoldást döntött fejek használatához az elülső szerszámok automatikus cseréjével a forgásszimmetrikus munkadarabok öttengelyes megmunkálásához. Gyakorlatilag nincs olyan alkatrész, melyhez a DMG MORI ne tudna teljes gyártási megoldást szolgáltatni” – állítja Michael Kirbach, a pfronten-i DMG MORI Repüléstechnikai Kiválósági Központ vezetője.

DMG MORI Autóipari Excellence Center

“A “Teljeskörű Autóipar-technológiai Integráció” mottója alatt egy nagyteljesítményű szerszámgépekből, integrált technológiákból, automatizációs megoldásokból és intelligens szoftverekből álló moduláris rendszert mutatunk be. Ez garantálja majd a maximális rendelkezésre állást és folyamatbiztonságot az autóipari ügyfeleink részére” – nyilatkozta Markus Piber, a DECKEL MAHO Pfronten GmbH ügyvezetője az autóipari szolgáltatásokkal kapcsolatban.

DMG MORI Szerszámgyártási Excellence Center

“A szerszámgyártás a főbb kompetenciáink közé tartozik. A DMG MORI évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a szerszámgyártási alkalmazásokra, mely egyrészt jelentős tapasztalatot jelent ezen a területen, másrészt az úttörő technológiák fejlesztésében is. A precíziós és dinamikus megmunkáló központjaink megbízható pontosságot jelentenek hosszútávon” – Markus Rehm, a DECKEL MAHO Seebach GmbH ügyvezető igazgatója szerint.

DMG MORI Orvostechnológiai Excellence Center

“Az orvostechnológiában olyan speciális kihívásokkal kell szembenéznünk, mint a magnéziumhoz, vagy a CrCo-hoz hasonló, nehezen megmunkálható anyagok, melyekhez egyedi gépészeti megoldások szükségesek. Nem is annyira a technológiai lehetőségek jelentik a korlátozó tényezőt, mint az orvostechnológiai hitelesítési és szabványosítási eljárások által támasztott magas követelmények. A technológiai szaktudás és a gépészeti stratégiák a seebach-i Orvostechnológiai Excellence Center szabványosított, integrált gyártási megoldásaiban érnek össze. Így jóval egyszerűbbé válik az ügyfelek számára a nemzetközi szabványoknak megfelelő gépek beszerzése” – nyilatkozta Marcus Krüger, a seebach-I Orvostechnológiai Excellence Center vezetője.

www.dmgmori.com

További cikkek a témában