Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Elindult az első európai 5G

Elindult az első európai 5G Németországban. A Huawei és partnere, a Deutsche Telekom (DT) bejelentették, hogy működik az első németországi 5G hálózat: a DT berlini belvárosban található, kereskedelmi használatban lévő hálózatán éles üzembe helyezték az 5G technológiát, amely másodpercenként több mint 2 gigabit sebességgel, és csupán 3 milliszekundumnyi késleltetéssel működik a 3,7 gigahertzes spektrumban. A Huawei által gyártott berendezés megfelel az 5G New Radio (NR) 3GPP specifikációknak, a kereskedelmi üzembe helyezés az európai premiert jelenti, és fontos mérföldkő az 5G globális fejlődése során.

A valós környezetben, Berlin belvárosában a Huawei berendezéseivel és szoftvereivel megvalósított kereskedelmi üzem az előzetes 5G szabványokra épül, követve az úgynevezett „Non-Standalone New Radio” 3GPP globális szabványt. Az úgynevezett „enhanced Mobile Broadband (eMBB)” azaz Non-Standalone 5G NR felhasználási módozatban a kapcsolat az LTE technológiából kiindulva épül fel, az 5G NR szolgáltatók növelhetik az adatátviteli sebességet, csökkentve a késleltetést. Ennek következtében, az 5G new radio a 4G LTE fejlesztéseként kerül üzembe, és ez lesz a wide-area, azaz nagy területeket lefedni képes széles sávú lefedettség biztosításának alapja. A szolgáltatáshoz szükséges specifikációkat 2017 decemberére véglegesítik, a 3GPP Release 15 megjelenésének első lépéseként.

A 5G New Radio jellemzői folytán ideális megoldást jelent a 6Ghz alatti, a sávtartomány közepét használó 5G-s alkalmazások igényeinek kiszolgálására, ahol szükség lesz a mobilitás támogatására, a nagy területek lefedésére, valamint a több gigabites adatsebességre és milliszekundumnyi késleltetésre.

„Ezzel a valós környezetben elért eredménnyel a Deutsche Telekom megtette az első fontos lépést az 5G hálózat kiépítésére” – mondta Bruno Jacobfeuerborn, a DT CTO-ja. „Amint kidolgozzák a szabványokat, 2018-ban elvégezzük a teszteket, felkészülve a széleskörű kereskedelmi üzembe helyezésre, valamint az eszközök széleskörű bevezetésére, amint a gyártók elkészülnek a fejlesztéssel.”

Forrás:  itcafe.hu   Deutsche Telekom

Hirdetés

További cikkek a témában