Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Pitypangból készített gumiabroncsot az Apollo Vredestein

Pitypangból készített gumiabroncsot az Apollo Vredestein, ehhez az új gumiabroncshoz egy speciális pitypangfajtát, gumipitypangot használtak.

Gyermekláncfűből nyert természetes gumiból készített kerékpárabroncsot az Apollo Vredestein – közölte a cég. A prototípust a napokban az Eurobike-on mutatták be a németországi Friedrichshafenben.

A gumihoz a pitypangnak egy Kazahsztánban őshonos fajtájának, az úgynevezett gumipitypangnak (Taraxacum kok-saghyz vagy TKS) a gyökerét használták fel, az abból nyert természetes gumiból a világon most először állítottak elő kerékpárabroncsot. A gumit Fortezza Flower Powernek nevezték el.

Az Apollo Vredestein és a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont közösen fejlesztették ki a speciális gumit, hogy az alkalmas legyen a gyártásra, illetve különböző összetételeket tesztelhessenek. A prototípushoz Hollandiában termesztett pitypangot használtak fel, kísérletezve azzal, hogy hogyan tudják belőle a legjobb minőségű gumit kisajtolni, ami a folyamat minden állomásánál egyre erősebbé és tartósabbá vált. Az így megalkotott különleges összetétel lett a Fortezza Flower Power prototípus alapanyaga, ami ráadásul jobb tapadást biztosít a hagyományos abroncsoknál, hiszen sokkal magasabb koncentrátumban található meg benne a természetes gyanta. Jelenleg a tömeggyártás elindításának lehetőségét vizsgálják.

A DRIVE4EU nevet kapta a kezdeményezés, amelyet a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont vezet, és amelyben az Apollo Vredestein is részt vesz. A projekt elsősorban a Kazahsztánban őshonos pitypang felhasználási lehetőségeire koncentrál. Ennek két fő oka van: egyrészt szeretnének megoldást találni a természetes gumi világméretű hiányára, illetve az Európai Unió is igyekszik csökkenteni gumiimport-függőségét.

Vredestein Fortezza Flower Power

A világújdonságnak számító, pitypangból készült kerékpárabroncs mellett az Apollo Vredestein három teljesen új típusú országúti abroncsot is bemutatott az Eurobike kiállításon, amellyel a sportosabb vonal iránti elkötelezettségét erősíti. A Fortezza Duralite versenycélokra szánt könnyű gumija nagyobb sebességet garantál a megfelelő tapadás és kényelem megtartásával. Ezzel szemben a Fortezza Tubeless Ready megalkotásakor legfőbb szempont a kopás és defektálló jellemzők voltak, amelyet egy speciális folyadék segítségével valósítottak meg. A harmadik új abroncstípus, a Fortezza Senso Tri, a triatlonversenyzőkre koncentrál. A szélsőséges külső tényezők okozta légnyomásveszteséget egy beépített butilcsővel gátolják, amelynek a latexhez képest sokkal jobb a levegőáteresztő képessége.

A gumipitypanggal nem először kísérleteznek: két évvel ezelőtt a Continental abroncsgyártó autógumit próbált előállítani belőle, egy rokon növénnyel, az Amerikában honos guayulea-val pedig a Bridgestone kísérletezett.

Forrás: hvg.hu

További cikkek a témában