Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Formula Student Hungary

A világ számos pontjáról érkeztek diákok Győrbe az idei Formula Student Hungary versenyre.

Négy magyar és 35 külföldi csapat csaknem 800 tagja rendezkedett be a Széchenyi István Egyetem területén, hogy részt vegyenek augusztus 17-20-a között a nyolcadik FSH-n.

A „sátorverés” és regisztráció mellett a csütörtöki program már a gépátvétel és az ellenőrzések jegyében zajlott. A csapatoknak bizonyítaniuk kellett, hogy autójuk megfelel a szabályoknak és teljesítik a versenyhez szükséges előírásokat. Az első két napon tilt-, noise-, és brake-teszten estek át a gépek. A statikus versenyszámok után következtek a látványos dinamikus versenyszámok, amikor az egyetem körül mérték össze tudásukat a formula autók. Érdekessége a magyar futamnak, hogy egy kategóriában, egymás ellen indultak a hagyományos, belsőégésű, és az elektromos motorral felszerelt járművek.

Formula Student Hungary

De mi is az a Formula Student?

A Formula Student egy formula autós (nyitott vezetőfülkés) versenysorozat, mely alapvetően konstruktőri verseny, a hangsúly elsősorban az alkalmazott módszereken, a felhasznált technikákon, a csapatmunkán, s a statikus versenyszámok során az elődásmódon van. A gyorsaság, a direkt egymás elleni versenyzés nem jelenik meg, a végeredmény összetett pontszámítási szisztéma alapján alakul ki.

Az XMEDITOR nyolcadik alkalommal rendezte meg a Formula Student Hungary konstrukciós versenyt, mely az eddigi gönyűi helyszínről beköltözött Győrbe, méghozzá a Széchenyi István Egyetem területére, illetve környékére. Nincs a világon még egy olyan FS-verseny, mely városi körülmények között zajlik. A Formula-1-ben az egyik legnépszerűbb futam a Monte Carlo-i, a győri versenyt tehát a Formula Student Monte Carlo-jának is hívhatjuk. 2010-ben 6 országból 11 csapat nevezett, majd az évek során egyre többen jelentkeztek és érkeztek a megmérettetésre. 2012-ben már elektromos autók is rajthoz álltak, így vált az FSH komplex versennyé.

Formula Student Hungary

Észt győzelem

A győri Széchenyi István Egyetem területére szervezett megmérettetés és a nemzetközi sorozatban egyedülállónak számító városi pálya sok kihívást és kalandot rejtett. A 39 induló csapat többsége vállalta a változékony időjárásból, illetve a szokatlan környezetből adódó kockázatot. A szervezők a csapatokkal történt többszöri, konstruktív egyeztetést követően a fiatalok biztonsága és a drága prototípusok védelme érdekében a rossz időjárásból adódó csúszás miatt lefújták az utolsó napra tervezett, 22 kilométeres „Endurance”-t. Az „Autocross” viszont rendben és biztonságosan zajlott. A több körös, a közönség számára is látványos időmérő versenyszám bizonyította a jó helyszínválasztást.

A díjátadón számos kategóriában hirdettek győztest (ezek közül néhány):

  • Formula Student Hungary 2017. győztes: FS Team Tallin (észt)
  • Formula Student Hungary 2017. 2. helyezett: Oxford Brookes Racing Team (angol)
  • Formula Student Hungary 2017. 3. helyezett: Running Snail Racing Team (német)
  • Autocross győztes: BME Formula Racing (magyar)
  • Autocross 2. helyezett: Elefant Racing Team (német)
  • Autocross 3. helyezett: FS Team Tallinn (észt)
    A legjobb saját gyártású jármű díját a német UPB Racing Team kapta.

A csapatok elmondása szerint élvezetes volt az új győri verseny és mindig szívesen jönnek Magyarországra. Továbbá reményüket fejezték ki a diákok, hogy jövőre is ezen a pályán bizonyíthatnak.

www.fsh.hu

Hirdetés

További cikkek a témában