Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Formula Student East 2017

Európa második legelismertebb versenye a Formula Student East. Az FS East Kelet-Európa legnagyobb versenye, Magyarországon az egyedüli, amelyet a mozgalom világranglistáján is jegyeznek.

Július végén a Budapest közeli Örkényben található Euroring versenypályán rendezték meg a Formula Student East nemzetközi konstrukciós versenyt, amelyen az idei évben 119 regisztrálóból 60 kapott lehetőséget a helyszínen való versenyzésre, ebből végül 13 ország 38 csapata mérkőzött meg egymással a statikus és dinamikus versenyszámokban.

Az FS East Kelet-Európa legnagyobb versenye, Magyarországon az egyedüli, amelyet a mozgalom világranglistáján is jegyeznek. Presztízse szerint a legkiemelkedőbb verseny a közép-európai (Olaszországot is beleértve) és a keleti régióban, a Formula Student Germany, azaz a németországi verseny után a második legelismertebb verseny az idei évtől kezdve, megelőzve ezzel az angliai megmérettetést.

A szervező Mérnökök a Járműves Műszaki Felsőoktatásért Egyesület és annak tagjai – akik jellemzően volt Formula Student csapattagok – számára hatalmas büszkeséget jelent, hogy a világranglista vezető csapatai a párhuzamosan zajló angol, olasz és holland versennyel szemben az FS Easten való részvétel mellett döntöttek, a rendezvény szakmai és műszaki színvonaláról pedig elismerően nyilatkoztak.

A Formula Student Világranglista elektromos kategóriájának első három helyezettje, a KA-RaceIng e.V., a Formula Student Team Delft és az AMZ Racing Team mellett többek között a 6. helyet elfoglaló GreenTeam Uni Stuttgart e.V. és tízes listát záró hazai csapat, a BME Formula Racing Team is képviseltette magát. Köztük két világrekordot felállító csapatot is találunk: a svájci AMZ Racing Team versenyautója 1,513 másodperc alatt gyorsul 100km/h sebességre, ezzel a világ leggyorsabb sorozatgyártott autóit – többek közt a Porsche 918 Spidert vagy a Tesla Model S-t is megelőzi. A korábbi rekorder 1,779 másodperccel a GreenTeam Uni Stuttgart volt.

A belsőégésű kategória legjobbjai közül az élen álló Rennteam Uni Stuttgart, valamint a 4. helyezett CAT – Racing – a 2016-os Formula Student East bajnoka – is a győzelemért kűzdött az örkényi Euroring versenypályán. Ennek fényében nehéz is lett volna előzetesen megítélni a végeredmény alakulását, különösen azért, mert az idei szezonban a 22 belsőégésű és 16 elektromos hajtásláncú autó még azonos feltételek mellett, összesített mezőnyben versenyzett. A jövő évtől ezen a téren változások várhatók, a Formula Student Easten három külön kategóriában versenyeznek majd a belsőégésű, az elektromos, valamint a driverless (vezető nélküli) csapatok, ezzel az esemény az autóipari trendeknek is elébe megy.

fseast.eu

További cikkek a témában