Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

CAD/CAM/PLM

Industry 4.0 a Siemensnél “élő” gyártásban

Az ipari automatizálási, vezérlési és elektromos meghajtási technológiával kapcsolatos megoldások terén a Siemens a világ egyik élenjáró szállítója. Ipari használatra készült villanymotorokat már 80 éve gyártanak a Siemens Bad Neustadt an der Saale-ban létesített telephelyén.

Ezen a helyszínen egyre fontosabb szerepet játszik a digitalizálás. Ezért a telepet a fémfeldolgozás digitalizálását szemléltető mintaüzemmé alakítják. A több mint 800 négyzetméteres területen létrehozott új “Arena of Digitalization” területen a Siemens azt mutatja be ügyfeleinek és partnereinek, miként alkalmazzák a digitalizálást a fémfeldolgozásban és a motorgyártásban, és milyen eredmények érhetők el ily módon. Továbbá a mintaüzem azt is demonstrálja a cég saját fejlesztését és a hosszú idő alatt kialakult gyártási módot példaként használva, milyen előnyöket kínál már most is a digitalizálás az egyedi gyártás termelékenysége és hatékonysága tekintetében.

“Figyelembe véve a digitalizálás térnyerését és az ezzel kapcsolatos követelményeket elmondhatjuk, hogy teljesen új lehetőségek és kilátások nyílnak meg az iparág előtt” – jelentette ki Klaus Helmrich, a Siemens AG igazgatótanácsának tagja. “Ezek központi eleme a termékek, valamint a minőség, hatékonyság, sebesség és rugalmasság fokozódó mértékű testre szabása. A gyártó szektorban tevékenykedő vállalatoknak reagálniuk kell az egyre differenciáltabb ügyféligényekre, ezért rugalmas termelést kell megvalósítaniuk egészen a legkisebb elemet tartalmazó méretig.”

Válaszként e kihívásokra a Siemens a Digitális Vállalat keretében a termékek és megoldások átfogó portfólióját kínálja a gyártási szektorban tevékenykedő ügyfelei számára. Jan Mrosik, a Siemens Digital Factory divízió vezérigazgatója így magyarázta: “Megoldásaink lefedik a teljes értékláncot, a termék- és gyártástervezéstől és a gyártástechnológiától egészen a gyártás megvalósításáig és a szervizelésig. A Teamcenter, ez az összes érdekelt fél számára elérhető adatbázis, valamint az életciklus-menedzselésre és adatelemzésre szolgáló MindSphere platform rendelkezésre áll az összes előbb említett tevékenységhez. Ha ezt a termelési folyamatot egy vállalat az elejétől a végéig integrálja és digitalizálja, komoly eredményeket érhet el a mindenre kiterjedő optimalizálás során.” A Bad Neustadt an der Saale területén létesített villanymotorgyárban a Siemens hat specifikus területen mutatja be, miként valósíthatók meg lépésről lépésre saját portfóliójának termékei és megoldásai egy már működő termelési folyamaton belül.

“Gyakori újítások, egyedileg testre szabott termékek és ebből adódóan a termékek nagyfokú változatossága: ezekkel a kihívásokkal kell megbirkózni manapság a Bad Neustadt-ban épült villanymotorgyárban megvalósuló termelési folyamat során” – foglalta össze az üzem jelenlegi helyzetét Wolfgang Heuring, majd hozzátette: “A digitalizálás segít minket abban, hogy sikeresen megoldjuk ezeket a nagy erőpróbát jelentő feladatokat. Terveink szerint a “Arena of Digitalization” területen és saját gyártásunk példáján keresztül fogjuk szemléltetni ügyfeleinknek – gép gyártóknak és a gépek üzemeltetőinek egyaránt – a Siemens digitalizálási technológiák használatából adódó előnyöket. A digitalizálási megoldások abban is jelentős segítséget nyújtanak, hogy továbbra is megőrizzük vezető pozíciónkat globális versenytársainkkal szemben; végül pedig, de nem utolsósorban, ily módon munkahelyeket teremtsünk a régióban. Meg akarjuk osztani a szerszámgépiparban tevékenykedő ügyfeleinkkel azokat az ismereteket és tapasztalatokat, amiket itt a digitalizálás terén szereztünk. Ez a cél vezérel minket.”

“Az üzemben megvalósított eljárások digitalizálása egy folyamatos fejlesztési folyamatot jelent. Kezdetben arra összpontosítottuk figyelmünket, hogy a gyártás digitalizálásával konzisztenssé tegyük a CAD-CAM/CNC láncot, ideértve a szerszámok és az NC (numerikus vezérlési) programok kezelését. A korábban különállóan működő rendszereket szinkronizáltuk és felszereltük digitális interfészekkel. Továbbá új eszközöket implementáltunk, optimalizáltuk NC programjainkat és különféle módosításokat hajtottunk végre a tervekben” – közölte Peter Deml, a Bad Neustadt-beli üzem vezetője, megjegyzéseket fűzve a gyártás területén bevezetett digitális megoldások megvalósításához. Ennek eredményeként a Bad Neustadt an der Saale területén létesült villanymotorgyárnak sikerült 40 százalékkal gyorsítania az átfutási időket a módosított folyamatok esetén, 50 százalékkal lerövidítenie a korrekciós hurkokat, és 60 százalékkal gyorsabb felfutási időket elérnie az új gépeknél.

www.siemens.hu

Hirdetés

További cikkek a témában