Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Innovációs díjak a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit  elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio  alapítvány elnöke.  

Az 1-1 millió forintos díjat egy, a szennyvíztisztítás hatékonyságát növelő projekt, illetve a tüdő rosszindulatú daganatainak – a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb  elvégzésére képes képfelvételi eljárás nyerte el. A 2011-ben alapított díjat ötödik alkalommal adták át a Műegyetemen. 

Innovációs díjak 2016

  • Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a felszínen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával
    Jobbágy Andrea kutatásvezető, Dr. Bakos Vince, Simon József
  • Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztése
    Horváth Gábor, a fejlesztő csoport vezetője, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin, Varga Róbert, Orbán Gergely,
    Szász Bence

Összefoglaló a díjnyertes innovációkról

Nem-levegőztetett bioreaktorok szennyvíztisztítási hatékonyságának növelése a felszínen beoldódó oxigén úszó fedlappal való kizárásával

A projekt eredményeként a kapott eredményekből kiindulva – Dr. Jobbágy Andrea ötlete alapján – a Karsai Műanyagtechnika Holding céggel szoros együttműködésben és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. támogatásával, nemzetközi viszonylatban is elsőként fejlesztettek ki a technológiai körülményeknek megfelelő, úszó fedlapot (Floatseal-t), és helyeztek rá az Észak-budapesti Szennyvíztisztító Telep anoxikus reaktorára, egyértelműen kizárva az oxigén felszínen át történő bejutását és az ezzel járó inhibíciós hatásokat a N és P eltávolításra és a biomassza szerkezet kedvezőtlen alakulására.

Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztése

A BME VIK Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék (MIT) orvosi képdiagnosztikai eszközök kifejlesz­té­sé­vel foglalkozó csoportja egy három résztvevős konzorcium tagjaként digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztésében vett részt. A konzorcium tagjai: Innomed Medical Zrt (konzorciumvezető), Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika és a BME Mérés­technika és Információs Rendszerek Tanszék.

A kutató-fejlesztő munka célja olyan orvosi képalkotó diagnosztikai eszköz kifejlesztése volt, mely elsődlegesen a mellkas (tüdő) kóros elváltozásainak – köztük elsődlegesen a tüdő rosszindulatú daganatainak – a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb elvégzésére képes.

A projekt 2015-ben lezárult, a közelmúltban piacra került terméket a projekt ipari partnere gondozza tovább. A közelmúltban a prototípusokon kívül további 9 DTS rendszer készült el, melyeket különböző egészségügyi intézményekben telepítettek. Ezek összértéke több 100 millió Ft.

www.bme.hu

További cikkek a témában