Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Versenyelőny a gépek tisztításával

A magyar termelővállalatokat is segítheti, ha megértik miért fontos a tisztítási feladatok optimalizálása.

A termelő, gyártó szektorban apró különbségek dönthetik el egy vállalat sikerességét. Egy felmérésben többek között azt elemezték miként hatnak a higiéniai folyamatok egy vállalat termelékenységére, versenyképességére.

Harmadával csökkenthető a gépek tisztítására szánt idő

A termelő gépek karbantartására, tisztítására fordított idő leállást, tulajdonképpen veszteséget jelent, minden az ezen a területen elérhető javulás azonnali hatással van a hatékonyságra. Ezzel kapcsolatban a felmérés egyik legérdekesebb megállapítása: a termelő gépek tisztítására szánt idő akár 35%-kal is megrövidíthető az új generációs tisztítókendők segítségével. A kutatás azt is kimutatta, hogy az időmegtakarítás mellett az új generációs tisztítókendők használatával még spórolhat is a vállalat. Ilyen tekintetben a higiénia direkt hatással is lehet egy vállalat versenyképességére.

A Swerea Research Institute független kutatóintézet tesztjein az ipari tisztítókendők és a termelékenység hatását vizsgálták. A teszteken többek között a festékek és egyéb anyagok eltávolításához szükséges időt mérték le:

géptisztítás

A rongyokhoz képest tisztítókendőkkel az oldószer felhasználás mennyisége is lényegesen kevesebbnek bizonyult, ami nemcsak költségcsökkentő, de környezetkímélő is:

géptisztítás

„Elsőre talán furcsa lehet, hogy egy higiéniával foglalkozó vállalat miért vizsgálja az ipari vállalatok termelékenységét. Azonban a kiélezett piaci versenyben az ilyen háttértevékenységnek tekintett területeken szerzett előny is fontos lehet. Az egyre több vállalat által alkalmazott lean menedzsment filozófia adta az ötletet számunkra, hogy megnézzük miként segíthetik az új generációs, okos-higiéniai megoldások a termelékenységet. A vállalatirányítási filozófia egyik legfontosabb eleme a hatékony munkavégzési kultúra kialakítása dolgozói szinten. Vagyis az a kérdés, hogyan lehet a folyamatokat jobban, gyorsabban, olcsóbban, kevesebb veszteséggel elvégezni, nap mint nap. Az új generációs higiéniai eszközökkel kézzelfogható eredményeket érhetünk el hatékonyság és termelékenység növelés terén. Mindehhez pedig nincs minden esetben szükség nagy beruházásra vagy óriási változtatásokra, csupán arra, hogy a termelő vállalatok beszerzői, vezetői felismerjék a karbantartás és tisztítás hatékonyságának növelésében rejlő lehetőséget” – mondta el Rédey Anikó a Tork termékmenedzsere.

A munkatársaknak is kevesebb erőfeszítésbe telt a szennyeződés eltávolítása, ezáltal hatékonyabban végezték munkájukat:

Hogyan illeszthető a lean 5S rendszerbe az ipari gépek tisztítása?

Szortírozás: (Sort) megfelelő tisztító eszköz kiválasztása minden munkaállomásra, miután a szükségtelen eszközök eltávolítása megtörtént.

Szisztematikus rend: (Set in order) A tisztítókendőket a professzionális Tork adagolókban tárolva fenntartható a higiénia, és megakadályozható a rendezetlenség.

Szép tisztaság (Shine) Elkerülhetővé tehetőek az előre nem tervezett karbantartási leállások. A tisztítókendők a munkaállomásokon elhelyezve biztosítják a tiszta munkakörülményeket, valamint a szivárgások és hibák gyors kiküszöbölését.

Standardizálás: (Standardise) A legjobb munkamódszerek támogatása a megfelelő és mindenki által átlátható tisztítókendő rendszerekkel.

Folyamatos fejlesztés:(Sustain) A Tork segít elvégezni a rendszeres ellenőrzést a megfelelő eljárások értékelésére és megőrzésére vonatkozóan.

www.tork.hu , www.sca.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában