Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

CAD/CAM/PLM

Varinex – A jövő a felhőben van

A 25 éves VARINEX Informatikai Zrt. 2002 óta rendez kerti partit saját telephelyén, hogy az új információkra szomjazó üzleti partnereikkel kötetlen formában tudjanak beszélgetni a lehetőségekről és a jövőről.

Az előadások részben a tervezőszoftverek és a technológiai újdonságok bemutatására koncentráltak, másrészt azoknak a térhódító piaci trendeknek a bemutatására, amelyek megismerése és fokozatos integrálása a meglévő munkafolyamatokba elkerülhetetlen lesz a közeljövőben.

A jövő a felhőben van

Az adatok tárolása, legyen az terv vagy azzal kapcsolatos kiegészítő dokumentum, mindig is nélkülözhetetlen része volt a tervezési, gyártási folyamatoknak. Mai felgyorsult világunkban különösen fontos ezek hatékony, egyszerű és biztonságos kezelése. Jelenleg a tervezők munkáját nagyban segítik a felhő alapú professzionális és flexibilis tervadat-kezelő Autodesk szoftverek, de a jövőben várhatóan már maga a tervezőszoftver is a felhőben lesz elérhető. A felhő alapú technológiák elterjedésének köszönhetően nagy valószínűséggel az integrált, felhőalapú termékfejlesztési platformok jelentik majd a jövő mérnöki kommunikációs felületét.

Autodesk újdonságok

Az Autodesk Fusion 360 tervezőszoftver már a felhőalapú technológiák generációját képviseli, amely formatervezési, gépészeti tervezési és együttműködési szolgáltatásokat egyesít magában. A terméktervek- és koncepciók bemutatásának új, izgalmas eszközét is bemutatták, amellyel a virtuális valóságba vetíthetjük ki digitális modellünket, hogy körbejárható termék-alternatívákat mutathassunk be.

Az Autodesk Inventor egyik legnagyobb újdonsága a sebesség növelése volt, aminek köszönhetően töredékére csökkent egy-egy művelet végrehajtásának ideje. Ez a fejlesztés több-tízezer alkatrész esetében valóban releváns. Jelentősen javult a kommunikáció is, gördülékenyebbé vált a különböző típusú fájlok kezelése, integrálása, és megtudhattuk, hogy a szoftver végre már nemcsak a régebbi, de az újabb verziók felé is kompatibilis.

Gyártás és gyártás-előkészítés

Az iparban még mindig újszerű technológiának számító fémporos additív gyártás jellemzően időigényes, és nagy teljesítményű, igen költséges berendezések és alapanyagok felhasználásával történik, így rengeteg emberi és anyagi erőforrást spórolhatunk meg azzal, ha a gyártási folyamat beállításai elsőre helyesek. A fémalkatrészek additív gyártásának szimulációjáról szóló előadáson megismerkedhettünk a Simufact szoftvercsalád legújabb tagjával, a Simufact Additive megoldással, amit kifejezetten a fémporos 3D nyomtatás szimulációjára specializáltak. A szoftver használatával már a tervezési fázisban kiszámíthatók az optimális gyártási paraméterek, így minimalizálható az üzemidő és a hibás termékek száma.

A terméktervezésben és gyártástámogatásban nagy szerep jut az Autodesk Moldflow professzionális fröccsöntés-szimulációs szoftvernek is, amit esettanulmányokon keresztül mutattak be. Mérnöki szimulációs példákon keresztül szemléltették a formakövető hűtés egyre növekvő jelentőségét, valamint  szó esett a technológia által elérhető költségcsökkentésről és a felhőszolgáltatásokról is.

A klasszikusnak számító CNC megmunkálási technológia is rohamléptekkel fejlődik. A szerszámgép – marószerszám – CAM program hármasa egyre hatékonyabb, biztonságosabb gyártási folyamatokra inspirálják egymást. Már az Autodesk is belépett a CAM megoldásokat szállítók táborába, ahol belépőként az Autodesk Fusion bárki számára elérhető. A hyperMILL (Open Mind; Németország) olyan innovatív eszközökkel jelentkezett, mint például az interaktív elektróda tervezés és megmunkálás, vagy a nagy teljesítményű 3 és 5 tengelyes nagyoló és simító megmunkálások. Ezek hatékonyan alkalmazhatók a 3D nyomtatással készült formabetétek elkerülhetetlen utólagos megmunkálásánál is.

3D nyomtatás, a gyártás idő- és pénzfaktora

Bár a 3D nyomtatást új, high-tech technológiának képzeljük, megtudtuk, hogy ez az eljárás is nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt 30 évben. Míg a kezdetekkor kis asztali gépekkel jelent meg a Stratasys cég, ma már akár egy autó legyártásához is megfelelő méretű, akár tömeggyártásra is alkalmas, úgynevezett Stratasys Infinite-Build megoldások forradalmasítják az ipart. Egyre inkább terjed a 3D nyomtatás integrálása a gyártási folyamatokba, mert ma már a gyártó cégek is megtapasztalták, mennyi időt és költséget spórolhatnak meg az alkalmazásával. Ipari 3D nyomtatók alkalmazásával akár negyedannyi idő alatt és 50%-kal olcsóbban kerülhetnek piacra a termékek, ezzel versenyelőnyhöz juttatva a 3D nyomtatási technológiát alkalmazó gyártó cégeket.

Óriási fejlődés előtt áll ez a piac, és a 3D nyomtatási szakemberek nagy jövőt jósolnak a fémporos (DMLS) nyomtatásnak, amelynek kutatása még most is folyamatos. A magas minőséget megkövetelő nemzetközi gyártó cégek számára nagy jelentőséggel bír, hogy a 3D nyomtatás esetében minden egyes réteg utólag is ellenőrizhető, éppen ezért a fejlesztés legfőbb hajtóerejének a közvetlen gyártást tartják. A rendezvény egész ideje alatt megtekinthető volt egy gépekkel és modellekkel felszerelt 3D nyomtatási kiállítás a különböző technológiák szemléltetésére.

Az értékes TÉRadat

A délutáni előadások az építőmérnöki, BIM és térinformatikai aktualitásokról, érdekességekről szóltak. Az e-közmű témájú előadás a digitális áttérés jegyében zajlott, mivel a térinformatika fejlődési irányát a 2D és 3D adatmodellekre és téradatbázisokra épülő megoldások jelentik. Ez a technológiai környezet az infrastruktúra tervezés, kivitelezés, nyilvántartás, üzemeltetés teljes életciklusában sokrétű előnyt jelent a közmű infrastruktúra tervezők és üzemeltetők számára is. Az egyre szigorodó e-közmű rendelet kötelező digitális közműegyeztetést és adatszolgáltatást követel meg, amelyet csak naprakészen tartott téradatbázisokból lehet kiszolgálni. Az összegyűjtött téradatok mélyebb szintű, műszaki elemzésére, különböző, térbeli elemzést is támogató üzleti intelligencia rendszerek adnak megoldást.

A kötetlen és jó hangulatú, mégis aktuális trendeket és jövőbemutató technológiákat felvonultató szakmai rendezvényt limonádék, sörök és élő zene varázsolta igazi, nyári hangulatú kerti partivá. Zárásként egy CadMouse mérnöki egeret és egy 50.000 Ft értékű 3D nyomtatási szolgáltatást sorsoltak ki a résztvevők között.

„Az egész esemény lényege, hogy miközben trendekről és technológiákról beszélgetünk, jól érezzék magukat a partnereink!”

– fogalmazott a VARINEX Zrt. két magyar tulajdonosa és vezetője, Voloncs György vezérigazgató és Falk György stratégiai igazgató.

www.varinex.hu

Hirdetés

További cikkek a témában