Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az optimális rezgés csillapítás

Hogyan lehet egy megmunkáló központ zavaró rezgéseit megszüntetni?
A KATHREIN-Werke számára a Bilz Vibration Technology koncepciója adta meg választ. A hatékony rezgésszigetelést gumi-légrugók és egy acéllemez segítségével oldották meg.

A KATHREIN-Werke a kommunikációs technológia területén működő nemzetközi vállalkozás. A rosenheimi gyártóüzemében található az az öttengelyes DMG DMU 50evo típusú marógép, melynek rezgésszigetelt telepítését kellett megoldani. A gépet a gyártó már alapból állítható magasságú géplábakkal szerelte fel. Ezek alsó része gumibevonattal rendelkezett, ami arra szolgált, hogy javítsa a tapadást a műhely padlója és a géplábak között, ez azonban szinte semmilyen rezgésszigetelést nem biztosított.

A KATHREIN-nél telepített gép egy többszintes betonépületben volt elhelyezve, alápincézett földszinttel, melynek pincefödémje külön alá lett támasztva. A gép teljes súlya 5020 kg, és négy ponton volt alátámasztva.  A géplábakon a terhelés a munkadarabbal és szerszámokkal együtt 6000 kg volt. A maximális fordulatszám 18.000 perc-¹.
A nem megfelelő rezgésszigetelés következtében a géplábakon rezgéshidak keletkeztek, amin keresztül a gép rezgése testhang formájában továbbítódott az épület szerkezetébe.

Különösen 16.000 és 18.000 perc-¹ közötti fordulaton lehetett az épület felsőbb szintjein a jelentős és zavaró rezgéseket érzékelni.

A helyszíni rezgésanalízissel, illetve a mérések alapján a megfelelő rezgésszigetelési koncepció kidolgozásával a Bilz Vibration Technology lett megbízva. A mérési eredmények azt mutatták, hogy a DMG-maró/megmunkáló központ és a többi aktívan működő gép által keltette rezgés az épület emeleti mennyezetét rezgésbe hozza.

Ahhoz, hogy az adott körülmények között megfelelő forrásszigetelést lehessen a nagyon dinamikus DMG-maró/megmunkáló központ részére biztosítani, Bilz a FAEBI 300 HD típusú gumi-légrugós rezgésszigetelőket és egy mechanikus-pneumatikus szintszabályozó egységet (LCV szelep) ajánlott.

A gumi-légrugók sajátfrekvenciája terheléstől függően 4 és 6,5 Hz között van. A leírt alkalmazásban a mintegy 20 Hz körüli zavaró-frekvencia egy 3,4 körüli elhangolási viszonyszámot eredményez.

Ez 85 %-os rezgésszigetelési hatékonyságnak felel meg. A gép dinamikája, külső mérete és a gépágy gyenge merevsége miatt a légrugók beszereléséhez szükség volt egy kiegészítő, szögbe hajlított acéllemezre is. Az acéllemez kialakítását és legyártását ugyancsak a Bilz AG biztosította.
A rezgéscsillapító rendszer leszállítása, összeszerelése és sikeres üzembe helyezés után a rezgések a gép közvetlen környezetében jelentősen lecsökkentek.

A Faebi 300-HD gumi-légrugós rezgésszigetelővel és egy kiegészítő acéllemezzel jelentősen lecsökkent a gép környezetében a közvetlen rezgés.

www.roll-n.hu

További cikkek a témában