Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Jövőformáló stratégiák a Boschnál

A magyarországi Bosch, a technológiák és szolgáltatások szállítója, egyre nagyobb jelentőséggel bír a nemzetközi Bosch világában.

Beleszámítva a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 2016-ban az előző évhez képest 20 százalékkal növelte teljes magyarországi árbevételét, amely így 1149 milliárd forint lett. Ugyanebben az időszakban a magyar piacon realizált forgalom a kihívást jelentő piaci környezet következtében 3 százalékkal, 238 milliárd forintra csökkent. „A Bosch sikerei lehetőséget biztosítanak arra, hogy egyre nagyobb energiákat fordítsunk a jövő alakítására” – nyilatkozta Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője a vállalat éves budapesti sajtótájékoztatóján. „Nemcsak gyártjuk, hanem fejlesztjük is a mindennapok hálózatba kapcsolt megoldásait. Ami az idei évet illeti, biztosak vagyunk abban, hogy üzleti tevékenységünk további fejlődést mutat Magyarországon” – tette hozzá Korioth.

Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője

Jövőformáló stratégia – új beruházások

A beruházások területén is növekedéssel zárta az évet a Bosch, ez a 2015-ös pénzügyi évhez képest 16 százalékos növekedéssel 72 milliárd forint volt. A következő évek egyik legjelentősebb beruházása a hatvani logisztikai park, amely az átadást követően a Bosch egyik legfontosabb logisztikai központja lesz. Az építkezés a tervek szerint júniusban indul, és 2018 második negyedévében kerül sor az átadásra. A projekt elindításában komoly szerepe van a Bosch Ipar 4.0 iránti elkötelezettségének. Az új, 62 ezer négyzetméteres logisztikai központ a széles körben bevezetett és összekötött Ipar 4.0 berendezések, alkalmazások és folyamatok integrálását és egyesítését fogja végezni.

A jövő mobilitása

A magyarországi Bosch csoport 2016-ban összesen 47 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre, ami az előző évihez képest több mint 25 százalékos növekedést jelent. A folyamatosan bővülő Budapesti Fejlesztési Központban a Bosch mérnökei a jövő mobilitásán dolgoznak, az automatizált vezetésre és a villamosításra összpontosítva. A Bosch a következő néhány évre előre jelzett gyors technológiai változásokra való felkészülés érdekében és az utóbbi évek ütemével összhangban budapesti központja további fejlesztését tervezi. Az új generációs fejlesztési projektek egy új, 60 000 négyzetméteres telek megvásárlását indokolták a jelenlegi Bosch Campus mellett.

A fejlesztés mellett a cégcsoport gyártási kapacitása is dinamikus változásban van. A hatvani autóipari beszállító, a Robert Bosch Elektronika Kft. gyárában tavaly elindított új gyártósorokon többek között olyan radarok készülnek, melyek a jövő mobilitási törekvéseit szolgálják. A hagyományosnak számító üzleti területek mellett, mint például a műszerfalak gyártása, már az elektromobilitáshoz és az automatizált vezetéshez gyártanak teljesítményelektronikákat, középhatósugarú radarokat és szenzorokat. A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. legújabb generációs termékei az elektronikus fékrásegítő motorok, a szervomotorok és a menetstabilizáló rendszerek, melyek a hibrid és elektromos meghajtású járművek nélkülözhetetlen alkatrészei, emellett a hagyományos termékek (fűtés, szellőzés, légkondicionálás) és az eBike rendszerek terén is bővítette tevékenységét. Az Egerben és Makláron működő Robert Bosch Automotive Steering Kft. gyáraiban, amely autóipari beszállítóként kormányműveket, kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket szállít, tavaly több mint 1 millió elektromos kormányművet gyártottak.

Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „vezető innovációs vállalatként folyamatosan alakítjuk és ösztönözzük az átalakulást”. Ennek az átalakulásnak a fókuszában a mobilitással és az IoT (Internet of Things, dolgok internete) hálózatba kapcsolással összefüggésben lévő változások állnak. 2020-ra a Bosch minden új elektronikai terméke hálózatba kapcsolt lesz. Mindennek a kulcsa a mesterséges intelligencia. A Bosch a következő öt évben 300 millió euró befektetést eszközöl saját mesterséges intelligencia központjába.

www.bosch.hu

Hirdetés

További cikkek a témában