Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Blinpaddal a látássérültek is láthatnak

Nemcsak a navigálásban, hanem az oktatásban is segítheti a látássérülteket a svájci kutatók újdonsága, egy különleges, gombokkal ellátott tablet.

Az ismeretlen helyen való navigálás probléma lehet a látássérültek számára, még akkor is, ha a GPS ma már meg is szólalhat, hangutasításokat adva. Viszont azért jó lenne időnként rá is nézni a térképre, és éppen ezt teszi lehetővé a látássérültek számára egy különleges tablet. A neves svájci egyetem, az École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kutatói az európai Blindpad projekt keretében fejlesztették ki az eszközt, amely igen gyorsan ad ki formákat, például térképeket, utcaképeket a felületén, és a vakok vagy gyengén látók az ujjukkal tudják érzékelni azokat. A 12 x 15 centiméteres tableten 192 kis gomb van, amelyek néhány milliszekundumonként tudnak fel és lefelé elmozdulni, így rajzolva ki a formákat. Akárcsak egy igazi tabletnél, itt is bele lehet nagyítani a képbe.

Blinpad

A tablet a mágnesesség elvén működik, minden kis gomb egy apró mágnest tartalmaz, és a helyi mágneses mező hatására történik az elmozdulás. A készülék energiafogyasztása minimális, és Bluetooth kapcsolaton keresztül számítógéphez vagy “igazi” tablethez, okostelefonhoz is kapcsolódhat. A tablet nemcsak a navigációban, hanem az oktatásban is segíthet azzal, hogy különféle geometriai formákat, sőt akár grafikonokat is megjeleníthet. Jelenleg lengyel és olasz látássérült gyerekek tesztelik az oktatási célú felhasználást.

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20170513_blinpad_projekt_tablet_latasserulteknek

Hirdetés

További cikkek a témában