Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

TRUMPF automatizálás a ZOLLNER Kft-nél

Valóságos TRUMPF gépekből álló gyártóvárost hozott létre szügyi telephelyén a ZOLLNER Elektronik Gyártó és Szolgáltató Kft.  A Balassagyarmat közeli településen található gyáregység az európai lemezmegmunkálás egyik fontos szereplője.

A ZOLLNER 2002-ben alapított szügyi telephelyén különféle lemez-alapanyagokból készült magas komplexitású termékek gyártása  történik.
– kezdi beszélgetésünket Ógl Mihály, a ZOLLNER Kft. Mechanika Üzletágának vezetője.

Zollner

MM: Milyen tevékenységek jellemzik a ZOLLNER szügyi gyárát?

Ó.M.: Gyárunkban különböző iparágak mechanikai igényeit szolgáljuk ki, ennek megfelelően alakítottuk ki a technológiát és az organizációt.
Az elmúlt évek növekvő vevői igényei, mint példálul gyárthatóság, rugalmasság és minőségi elvárások alakították ki a technológiai portfóliónkat és kapacitásainkat főképpen a stancolás és lézervágás, a  CNC hajlítás, hegesztés, csiszolás és porfestés területein, egészen  a  termékek  készre szereléséig.

MM: Mikor látták elérkezettnek az időt egy fejlettebb, automatizált géppark beszerzésére?

Ó.M.: 2012-2014 között szembesültünk azzal, hogy a rendelkezésre álló  gépparkunk
már nem volt elég termelékeny és rugalmas a kisebb szériák gyártásánál.
Ebben az időszakban  a gépeink egy része elérte a 10-12 éves életkort, el kellett gondolkodnunk  azon, hogy milyen irányba érdemes fejleszteni.

MM: Miért a TRUMPF automatizált rendszerei mellett döntöttek?

Az új technológiával már nem egy manuális szerkezetű, hagyományos gépparkot akartunk fölállítani, hanem egy integrált rendszert, amely lehetővé teszi  az Indusrie 4.0 irányba történő fejlődést.
Miután nagy értékű beruházásról  volt  szó, a kiválasztást hosszas előkészítési munka előzte meg. Számos gyártó különböző gépeinek  ár-érték arányát és teljesítményeit hasonlítottuk össze. Erre külön adatbázist hoztunk létre, amiben az eredményeket elemeztük és kiértékeltük.

Tudtuk, hogy hová szeretnénk eljutni, így tudatosan irányítottuk a gépválasztásokat.
Az előkészítő munkától számítva a gépek telepítéséig  1,5 év telt el.

A gépeink gyakorlatilag éjjel-nappal folyamatosan dolgoznak egész héten. Ha egy gép leáll, az óriási kapacitás kiesést jelent, tehát fontos számunkra a jó szervizszolgáltatás is. A választásnak az egyik feltétele volt, hogy a kiválasztott márkának legyen magyarországi szervizképviselete, és ez a TRUMPF-nál megvolt.
MM: Milyen részekből áll a TRUMPF telepített rendszere?

Egy automata lemeztároló rendszert telepítettünk, amely 50 méter hosszú, 9 méter magas és  speciálisan a mi helyigényeinknek megfelelően készült. Összesen 903 nagyformátumú lemezköteget tudunk eltárolni benne, amely igen jelentős mennyiség, 3000 tonna tárolókapacitást jelent!
Ehhez a tároló rendszerhez közvetlenül csatlakozik  4 db Trulaser 5030 Fiber síkágyas lézervágógép, illetve 2 db TruMatic 6000 Fiber stanc-lézer kombi gép. A kivágott lemezterítékeket Lift Master Compact  és SheetMaster automatizációk  mozgatják a gépekről a tárolórendszerbe.
Innen a továbbfeldolgozást 2 db Trubend Cell 5230-as hajlítórobot, 4 db Trubend 5170-es és 3 db Trubend 7036-os hajlítógép illetve egyéb technológiák végzik.
Ez a beruházás meghatározó lesz cégünk versenyképességére a jövőre nézve.

Major Tamás, a TRUMPF Hungary ügyvezetője még hozzátette: Az automatizált rendszerek iránti erősebb érdeklődést 2014-től érzékeljük Magyarországon, és most jutottunk el oda, hogy a nagyvállalatok és a kkv-k is komolyabban foglalkoznak a lemezmegmunkálási folyamatlánc racionalizálásával. Főleg a raktározásban és a szellem műszakokban (gépkezelők nélküli több órás gyártás, vagy akár teljes műszak) van látványos szerepe a TRUMPF rendszereinek. Automatizálási igény ott merül fel elsősorban, ahol komplex megoldásokban gondolkodnak. Ha egy gyártónál jó a megrendelés állomány, és ezért magas például a lézervágó gépek kihasználtsága, egy idő után eljutnak odáig, hogy nem csupán a berendezések számát növelik, hanem a rugalmas gyártási kapacitást fejlesztik. A legnagyobb gyártók körébe tartozó ZOLLNER Kft.-nél óriási, 903 lemezpalettát kezelő valódi rugalmas gyártórendszert valósítottunk meg, ahol a raktárrendszerhez 6 lemezmegmunkáló szerszámgép kapcsolódik. Ezen kívül 2 hajlító robotcella, valamint stand alone élhajlító gépek egészítik ki a lemezmegmunkálást.Az automatizálás szükségességét általában az élet hozza magával, mi pedig partnereink igényeihez igazodva adjuk a megoldásokat.

STOPA nagyraktár-rendszer műszaki adatai:

Hasznos teher palettánként                   max. 3.000 kg

Hasznos palettafelületek                       max. 1525×3050 mm

Rakodási magasság 1, palettánként      max. 90 mm

Rakodási magasság 2, palettánként      max. 275 mm

Rakodási magasság 3, palettánként      max. 830 mm

Raktárhelyek száma nettó                     884 db

Rendszer magassága                           8900 mm

Rendszer hosszúsága                          kb. 45376 mm

Rendszer szélessége                            kb. 5480 mm

 

STOPA nagyraktár-rendszerre rákapcsolt gépek:

4 db TruLaser 5030 fiber típusú 2D-lézervágógép LiftMaster Compact automatizálással

2 db TruMatic 6000 fiber típusú lézer-stanc-kombigép SheetMaster, GripMaster, ToolMaster automatizálással

 

Önálló, a raktárra közvetlenül nem rákapcsolt gépek:

4 db TruBend 5170 típusú élhajlítógép

3 db TruBend 7036 típusú élhajlítógép

2 db TruBend Cell 5000 ( TruBend 5230 + BendMaster 150 ) típusú hajlítócella

1 db TruBend Cell 7000 típusú hajlítócella

TruLaser Robot 5020 típusú hegesztőrobot

Zollner vezetők

vezetok: (bj) Reinhold Groß – TRUMPF Werkzeugmaschinen GmbH + Co. KG ügyvezetője, Ógl Mihály – ZOLLNER KFt. Mechanika Üzletágának vezetője, Major Tamás – TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője

 

www.trumpf.com, www.zollner.hu

zollner

 

További cikkek a témában