Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

57 élvonalbeli dolgozó

Az autóipari beszállító, GEDIA, 57 FANUC robottal tette rugalmasabbá lengyelországi üzemét

Az elképzelés, hogy a hegesztési folyamatokat robotizálják a lengyelországi üzem újratervezésekor merült fel, hogy biztosítsák a 100%-os ismételhetőséget a minőség és mennyiség tekintetében, új munkahelyeket hozzanak létre, és javítsák a munkakörülményeket. Interjú Andrzej Marcinekkel, a GEDIA Poland Assembly sp. z o.o. elnökével és elnökségi tagjával, valamint Paweł Cieślakkal, a vállalat karbantartási osztályvezetőjével.

fanuc

A GEDIA sikertörténete körülbelül 100 éve kezdődött, egy kis családi aranyműves vállalkozásként, Attendorn nevű német városkában, mely vállalkozásból mára a gépjárműipar egyik fő globális alkatrész-beszállítójává nőtte ki magát. A lengyelországi GEDIA Poland Assembly a cégcsoport egyik legfiatalabb leányvállalata. Mikor született az elhatározás a robotok alkalmazásáról?

A robotokról szóló elhatározás még az üzem tervezési szakaszában megszületett, kiindulva a GEDIA cégcsoport robotokkal kapcsolatos kedvező tapasztalataiból (a vállalat 1994-ben szerezte be első robot-munkaállomását) és abból az igényből, hogy állandó minőségű és magas technikai színvonalú termékeket gyárthassunk.

Pontosan milyen folyamatokat bíznak robotokra a vállalatnál?

A robotok 2/3-a ponthegesztési alkalmazásban dolgozik, míg a többiek MIG/MAG hegesztést, tűs hegesztés végeznek, vagy munkadarab mozgatást. A robotok kiválasztása stratégiai döntés volt, melynek kapcsán magasra tettük a mércét.

A vállalatnak 100 éves története van, így van tapasztalatuk a robotok előtti és utáni korszakok munkafolyamatairól. Mi változott a leginkább?

Az ipari robotok lehetővé teszik számunkra a gyártási folyamatok teljes automatizálását. Elérhető velük többek közt a munkadarabok 100%-os ismételhetősége, mind minőség, mind mennyiség tekintetében. A robotok használata emellett nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a változó fogyasztói igényeknek megfelelő átalakítás terén, valamint módot ad arra, hogy egy géppel többféle alkatrészt is tudjunk gyártani. A mai változékony piaci viszonyok között ez kétségtelenül nagy előnyt jelent, és lehetőséget ad arra, hogy azonnal reagáljunk a változásokra.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a robotosítás új munkahelyeket teremt. Egyetért Ön ezzel? Mit tapasztaltak az Önök vállalatánál?

Egyértelműen egyetértek. A robotjaink csaknem 200 új munkahelyet „teremtettek”. Ezek nélkül az új munkatársak nélkül lehetetlen lett volna a vállalat növekedése, amelyet azzal értünk el, hogy új megrendelőket vonzottunk magunkhoz, felnőttünk az összetettebb projektekhez, és alkalmazkodtunk a piaci igényekhez,  – a „just in time” termeléshez.

Az új munkákon kívül van valami más hatása is a robotoknak az alkalmazotti létszámra?

A robotok új munkalehetőségeket teremtenek azok számára, akik koruk vagy nemük miatt (például mert a jogszabályok korlátozzák a nők számára a nehéz tárgyak emelését) bizonyos iparágakban régebben nem vállalhattak munkát. Én úgy gondolom, hogy a humán tőke felbecsülhetetlen értékű vagyona minden vállalatnak, amelyet nem szabad elherdálni.

A gépjárműipar, amelyben az Ön vállalata is tevékenykedik, az egyik legjobban automatizált iparág.

A mi iparágunkban a robotok használata nélkülözhetetlen. Ez az egyre komolyabb minőségi és mennyiségi követelményeken kívül az olyan folyamatoknál biztosított műszaki előnyökben gyökerezik, ahol az emberi munkavégzés nagyon balesetveszélyes vagy – bizonyos esetekben – akár teljesen lehetetlen lenne. Ilyenek például a lézeres technikákat használó folyamatok.

Egészen rendkívüli mennyiségű FANUC robotot helyeztek üzembe. Miért pont emellett a beszállító mellett tették le a voksukat?

Lenyűgözött bennünket a FANUC egész világra kiterjedő elérhetősége, széles robottípus-választéka, robotjainak bevált megoldásokra épülő egyszerű és megbízható kialakítása, a vállalat kiterjedt szoftverkínálata, gépeinek felhasználó barátsága, a saját alkalmazások könnyű létrehozásának és használatának lehetősége és végül, de nem utolsósorban az Európa minden részén elérhető, gyorsan bővülő és kiváló minőségű műszaki támogatása és oktatási intézményei.

Tervezik új robotok üzembe állítását is?

Igen, jelenleg két új gyártósor üzembe helyezése van folyamatban, amelyekben öt robot dolgozik, illetve egy kisebb, három robottal kialakított gyártósoré. Itt szegecselés, ragasztás és lézerhegesztés történik majd.

A robotokat nem használó vállalatok sikeresen fel tudják venni a versenyt a robotokat használókkal?

Erre nincs egyértelmű válasz. Ez a termék jellegétől függ, az határozza meg a megfelelő gyártási folyamatot. Még a mi iparágunkban is lehetetlen a kézi munka teljes kiküszöbölése, mert bizonyos munkafolyamatoknál nem lehet kiváltani az emberi szakképzettséget. Ahhoz, hogy egy vállalat versenyképes legyen, meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt a kézi munka és az automatizálás között.

www.fanuc.eu

fanuc

 

Hirdetés

További cikkek a témában