Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

2016 hazai innovációs díjazottjai

Idén március végén, az Országgyűlés épületében adták át a 2016-os év hazai fejlesztéseit elismerő Innovációs Díjakat. A legérdekesebb fejlesztéseket foglaljuk össze.

2016. ÉVI INFORMATIKAI INNOVÁCIÓS DÍJ

Starschema Kft. Big Data Management

Big Data Management szolgáltatásunk célja Big Data kompetenciát érintő komplex IT és BI funkciók minél szélesebb körű szolgáltatása multinacionális nagyvállalatok számára. –derül ki a cég közleményéből. Ennek része adattöltések, adatmodellek, adatárházak fejlesztése és üzemeltetése, valamint elemzések, riportok készítése, infrastruktúra tanácsadás, mindezt az ügyfél igényeinek megfelelően. A legsikeresebb, Data Lake nevű szolgáltatásunkat egy amerikai Fortune 500 vállalatnál indítottuk, több divízió illetve leányvállalat operatív adatainak összegyűjtésére és konszolidálására. A cél egy olyan adattárház létrehozása és működtetése volt, amely a különböző típusú forrásrendszerekből érkező adatokat közös adatmodellbe integrálja.

A Data Lake szolgáltatás keretében infrastrukturális tanácsadást, platform üzemeltetést, adattöltések fejlesztését és üzemeltetését végezzük, illetve elkészítettük a forrásrendszerektől független adatmodellt is. Több mint 100 ERP és egyéb operatív rendszer, például Salesforce CRM bevonásával összesen több tízezer tábla, több százmilliárd sor, több mint 100 terrabyte adat folyamatos, biztonságos, gyors elérhetőségét biztosítjuk az ügyfél számára. Innovatív technológiai megoldásaink segítségével ügyfelünk szakértői olyan belső és külső riportokat és ad-hoc elemzéseket készítenek a Data Lake-ből az üzleti területek, illetve a vállalat vezetői számára, amelyek összesen több mint 15 ezer embert szolgálnak ki információval. Partnereink például a Netflix, a Facebook.

2016. ÉVI STARTUP INNOVÁCIÓS DÍJ

AImotive Informatikai Kft. AImotive aiDrive kifejlesztése

A 2015-ben alapított, budapesti székhelyű, mára már a Szilíciumvölgyben és Finnországban is jelen lévő AImotive az önvezető autózást forradalmasító, mesterséges intelligencia (AI) alapú szoftver, az aiDrive kialakításán dolgozik, egy olyan full stack rendszeren, amely megfizethető, a nagyközönség számára is elérhető áron kínál teljeskörű önvezető megoldásokat. Jelenleg több mint 130 munkatárssal, köztük 100 fejlesztőmérnökkel nem csupán a már meglévő technológiák integrációját tűztük ki célul, hanem mindennapi munkánknak az új algoritmusok fejlesztése és a kutatómunka is szerves részét képezi. A fejlesztéseink során elsősorban az autóra szerelt kamerák jeleire támaszkodunk, hiszen a sofőrök is leginkább vizuálisan tájékozódnak, hoznak döntéseket. A szoftveres keretrendszer személyre szabható és független a hardveres platformtól, ezáltal valósítja meg a közlekedés résztvevőinek felismerését, lokalizációját, az útvonaltervezést és az alacsony szintű vezérlést. Mindezt a legmodernebb chiptechnológiák, illetve deep learning módszerek alkalmazásával tesszük, kutatásainkat kiterjesztve viselkedéselőrejelzés és a szabályozástechnika területeire is. A szoftveres keretrendszer skálázható és integrált, így könnyedén beépíthető és további funkciókkal kiegészíthető, fejlesztő- és gyártócégekkel pedig olyan chip-architektúrán dolgozunk, amely az adatfeldolgozás sebességén gyorsítanak az általunk kezdeményezett nemzetközi NNEF szabvánnyal kompatibilisen.

almotive_innovacios_dij_2016

Az eddig bemutatott eredményeknek köszönhetően számos globális autóipari szereplővel alakítottunk ki partneri kapcsolatot, folytatunk közös innovatív kutatásokat, fejlesztéseket. Az Intelligent Sorrund View rendszerünket használja majd 2017-ben a Volvo Cars nagyszabású Drive Me projektjében. Táblák, jelzőlámpák automatikus feltérképezésében együttműködtünk a HERE csapatával, intelligens tolatókamera-rendszerünk jelenleg is fejlesztés alatt áll japán autóipari beszállító partnerünknek. A céget a CB Insights a világ 100 legjobb mesterséges intelligenciával foglalkozó startup vállalata közé választotta.

2016. ÉVI INNOVÁCIÓS DÍJ

Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. FuranFlex flexibilis műanyag béléscső rendszer

A FuranFlex egy világszinten egyedi eljárás, amellyel bármilyen alakú, méretű és hosszúságú cső (kémény, szellőzőcső, stb.) falbontás nélkül kibélelhető acél szilárdságú, korrózió-, láng- és hőálló, kompozit anyagú béléscsővel, toldások és illesztések nélkül. A FuranFlex béléscsövet még lágy állapotban behúzzák a kéménybe, ahol gőzzel felfújva felveszi a kémény formáját és a hő hatására visszafordíthatatlanul megkeményedik, így kialakítva egy hő- és korrózióálló, acélszilárdságú üvegszálas kompozit béléscsövet. A FuranFlex üvegszál erősítésű, hőre keményedő műgyanta (ún. kompozit) anyagból készül. Fizikai tulajdonságai (acél-szilárdság) és kémiai jellemzői (korrózióállóság) tökéletesen alkalmassá teszik a kémények kibélelésére, speciálisan kifejlesztett gyantaösszetétele pedig garantálja a magas hő-, láng- és korrózióállóságot.

A FuranFlex legfontosabb előnyei: nincs falbontás, a lakások tiszták maradnak, a műemlék épületek megőrizhetik eredeti állagukat,  a kéménybélelés csak néhány órát vesz igénybe, tovább csökkentve a költségeket. Minden típusú kéményhez, szellőző csőhöz alkalmazható, felveszi a kürtő formáját akár 100 m magas, 60-1200 mm átmérőjű kürtő is bélelhető bizonytalan toldások, illesztések nélkül. Sima belső felülete, hőszigetelő tulajdonsága segíti a kazánok gazdaságos működtetését. Nem korrodálódik, korróziós károsodásra 25 év a garancia (szemben a fém béléscsövek általában 10 éves garanciájával).

2016. ÉVI IPARI INNOVÁCIÓS DÍJ

Innomed Medical Zrt. Rétegfelvételi radiológiai képalkotó
Az MRX TEL NG II rendszer egy digitális tomoszintézis (DTS, lineáris CT) vizsgálatra optimalizált orvosi radiológiai képalkotó eszköz. A világritkaságnak számító DTS (lineáris CT) funkció, alacsony röntgendózisú alternatívát jelent az igen költséges, valamint magas dózissal működő CT készülékekkel szemben. Tüdővizsgálatoknál ez a dózisterhelési arány átlagosan 1:30 a DTS (lineáris CT) javára, de még az ún. Low Dose CT-kkel szemben is 1:10 ez az érték. A DTS (lineáris CT) eljárás kulcselemei a nagy pontosságú mechanika, a pontos röntgendózis vezérlés, egy speciális képfeldolgozó szoftver, továbbá egy alacsony dózissal készült zajos képsorozatból rekonstrukciót lehetővé tevő szoftver együttműködése. Ezen túlmenően az MRX TEL NG II rendszer egy teljes értékű távvezérléses röntgenfelvételi és átvilágító berendezés is egyben, mely a hagyományos röntgenvizsgálatok széles spektrumának az elvégzését is lehetővé teszi. Az innováció alapja egy az Innomed Medical Zrt által végzett és koordinált, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikát és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszékét magában foglaló széleskörű és hosszú távú együttműködés volt, mely számos publikációt is eredményezett.

2016. ÉVI INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ

77 Elektronika Műszeripari Kft. Félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád

A félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád a 77 Elektronika Kft. 2011-ben induló, kutató-fejlesztő-innovációs (KFI) programjának az eredménye. A cél egy a világpiacon egyedülálló, új készülék-kategória megteremtése volt. Fontos volt az is, hogy az új technológiát nemcsak humán, hanem a sok szempontból eltérő követelményekkel rendelkező állatorvosi diagnosztika területén is fel lehessen használni. Az innováció megvalósításához a tervezettnél is több új, részben az új készülék-kategóriához, részben a vizelet üledék mérés technológiájához kapcsolódó műszaki ötletre, megoldásra volt szükség. Új fejlesztés az elektronikus hardver megoldás, új a teljes mechanikus konstrukció, beleértve a küvetta adagolást és továbbítást, a mikroszkópot, a fókuszálás megoldását, új a szoftver architektúra, az interface a külső, “távirányító” egységhez, új a felvett digitális képeket kiértékelő speciális, neurális hálózatokra épülő képkiértékelő modul struktúrája, logikája és maga a kiértékelő modul tanításának módszere is. Mindezeket az újdonságokat szabadalmak védik.

Kiemelt elismerésben részesült többek között a Karsai Pécs Kft. által az élelmiszeripar részére gyártott új innovatív csomagolóanyag, valamint a Magnus Aircraft Zrt. Fusion repülőgépcsalád, és a világ első elektromos, kétüléses, oktató és kiképzőgépe, az eFusion repülőgép.

magnus_fusion_innovacios_dij_2016

www.innovacio.hu

További információ:

innovacio.hu/3b_hu_2016_dijazottak.php

innovacio.hu/nagydij_pdf/kiadvany_2016.pdf

Hirdetés

További cikkek a témában