Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Az űrhajós Musk

Ismét Elon Musk-ról szólnak a hírek, ám most valóban messze elrugaszkodik a Földtől.

Szinte nincs olyan hét, hogy ne olvasnánk valami újat Elon Musk-ról, a Teslaról vagy épp aktuálisan a SpaceX-ről. Ez utóbbival Musk célja, hogy bárki számára elérhetővé tegye az űrutazást. Régebben, mikor arról hallhattunk, hogy emberek mehetnek majd az űrbe, mindenki csak az asztronautákra gondolt. Ám most kiderült, mégsem az asztronautáké lenne a főszerep és a sci-fi végre valósággá válhatna.

A SpaceX azt az ígéretet tett, hogy 2018-ig két fizető utassal megkerüli a Holdat. Az utasok kiválasztásán túl vannak, akik már az előleget is befizették. Igaz, még a repülés előtt túl kell esniük egy erőnléti és egy egészségügyi vizsgálaton, illetve egy hosszas tréningen, amit idén kezdenek csak el.

muskspacex2

A Crew Dragon névre keresztelt űrhajó eredetileg asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra, majd onnét vissza a Földre, így van még pár tennivaló a Holdkörüli út előtt. Az első időkben a tesztrepüléseket robotpilótával, ember nélkül végzik majd. A sikeres teszteket követően élő utasok is kipróbálhatják majd a speciális utazást.

A NASA sem hagyja figyelmen kívül a SpaceX-et, külön szerződésben egyeztek meg arról, hogy a Crew Dragon évente egy utas- és három csomagszállítást végez. A SpaceX szerint azzal, hogy ezek mellett a küldetések mellett az űrhajót magáncélokra is felhasználják, amit egyébként a NASA is támogatott, azért érik el, hogy a sok befektetett pénz megtérüljön, illetve a sikeres utak száma növeli majd a befektetők számát is.

forrás: http://www.tisztajovo.hu/technika/2017/02/28/elon-musk-elrugaszkodik-a-foldtol

Hirdetés

További cikkek a témában