Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

A világ legmagasabb napenergia-tornya

240 méter magas naphőerőmű épül a Negev-sivatagban. Körülötte 300 hektáron 55 000 darab tükör helyezkedik el, összesen nagyjából egymillió négyzetméternyi visszaverő felületet alkotva.

A naphőerőművek a Nap hője segítségével gőzt fejlesztenek, amelyekkel turbinákat hajtva állítanak elő elektromos áramot. Az izraeli Negev-sivatagban épülő Ashalim-torony négyszögletes, borítása rozsdamentes acél. Körülötte 300 hektáron 55 000 darab tükör helyezkedik el, összesen nagyjából egymillió négyzetméternyi visszaverő felületet alkotva. A tükrök a napraforgóhoz hasonlóan automatikusan követik a nap mozgását, a toronnyal wifi-n keresztül kommunikálva annak teteje felé irányítva a napfényt. Itt található maga a fűtőberendezés, amely 600 C-fokra melegszik fel, amit gőztermelésre, végül pedig gőzturbinákkal elektromos áram fejlesztésére használnak.

A naphőtorony nemcsak nappal, éjszaka is termel áramot. A toronyban áramló folyadék – a kálium- és nátrium-nitrát sók olvadéka ‒ nagy hőkapacitása (500 °C felett is megőrzi folyékony halmazállapotát) révén alkalmas arra, hogy éjszakára is eltárolja a hatalmas hőenergiát.

A körülbelül 800 millió euróból 2017-re elkészülő naphőerőmű 121 megawattos kapacitással működik majd (egyes források szerint 2018-ra éri el ezt a kapacitást). Ez az ország áramigényének körülbelül 2%-át fedezi, vagyis nagyjából 110 000 háztartás energiaigényére elegendő. Ugyanakkor a megújulók arányát 2020-ra 10%-ig szeretnék növelni. Izraelben. „Ehhez elméletileg elég lenne beépíteni a Negev-sivatag 4%-át” ‒ mondta Eitan Parnass, a Zöldenergia Szövetség elnöke.

Forrás: ecolounge.hu

Hirdetés

További cikkek a témában