Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Világító bicikliút lengyel módra

Már akár vak sötétben is kerékpározhatunk Lengyelországban, nemrég felavatták a mesébe illő, éjjel világító bicikliutat Lidzbark Warminski mellett.

A lengyel világító bicikliút technológiája nem nagy durranás: a burkolat foszfort tartalmaz, ami nappal feltöltődik, sötétben pedig világít. Az egyszerűség ellenére az eredmény mégis lenyűgöző látvány. Igor Ruttmar, a tervező cég elnöke szerint a kerékpárút nagyjából 10 órán keresztül foszforeszkál. Azért készítették el ezt a burkolatot, hogy a kerékpárosok sokkal biztonságosabban közlekedhessenek sötétben, mint eddig. A bicikliken lévő fényforrások nem mindig elegendőek, ám ha az út is világít, a kerékpárosok több figyelmet tudnak fordítani a gyalogosokra vagy a többi biciklisre.

A Roosegaarde holland tervező cég már foglalkozott hasonló projekttel, ám az még egy korábbi ötlet alapján megvalósult LED-ekkel és napenergiával működő megoldás volt. Mivel a lengyelek ennél sokkal költséghatékonyabb eljárásra gondoltak, így csak az alapötletet, a világító utat vették át. A végeredmény egy meglehetősen olcsó, ám annál strapabíróbb, foszforeszkáló útpálya lett.

Forrás: www.nextnature.net/2016/10/luminous-bike-lane-opened-poland/

Hirdetés

További cikkek a témában