Hirdetés

Hirdetés

IT

Napelemes okososzlop

Törökországban már nem jelent sokáig problémát, ha utazás közben lemerül az okoskészülékünk, kiváló megoldás született az eszközök töltésére.

Az utazás napjaink jó részét kiteszi, és a technikának köszönhetően az újság- vagy könyvolvasás helyett már a telefont nyomkodjuk, ami természetesen egy idő után lemerül. Hogy ez többé ne jelentsen problémát, a törökök úgynevezett okososzlopokat (smart-pole) fejlesztettek ki. Az első ilyen oszlop, ami töltőállomást biztosít az utasok okos eszközei számára, február környékén jelent meg Isztambulban.

napelemes-okososzlop-verisun-art-lebedev-2A török Verisun és az Art Lebedev közös munkájának eredménye a Mito névre keresztelt okososzlop. A 8 töltővel és Wi-Fi-vel ellátott oszlopon egy 7 hüvelykes kijelző is található, ami a buszok és villamosok menetrendje mellett az aktuális hőmérsékletet is megjeleníti.

A tervezők természetesen a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így a működéshez szükséges energiát napelemek biztosítják. A Verisun szerint ezek télen 600, míg nyáron 1920 wattóra energia előállítására képesek, ami a Mito 360 wattórás igényét bőven felülmúlja.

Egyelőre még csak egyetlen ilyen oszlop üzemel egész Törökországban, bár a többi építését is tervbe vették, de csak kizárólag Isztambulban.

Forrás: http://newatlas.com/art-lebedev-verisun-mito/45858/

További cikkek a témában